Usikkerhet om skatten

Benn Eidissen sier til TV2 at han likevel ikke vil flytte til Bø. Han vil ikke bryte loven og pålegg fra skattemyndighetene. Dermed blir det skapt usikkerhet om hvem som virkelig følger opp flytteplanene.

I verste fall kan Bø se langt etter millionærene sørfra, ettersom kravet fra Skatteetaten er at de virkelig skal bo i Bø (arkivfoto).

– Nå registrer jeg at myndighetene ønsker å aktivisere et regelverk som er slik at du må ha bodd de fleste dagene og nettene i Bø for å kunne regne deg som ekte bøfjærding ligningsmessig. Det har jeg aldri tenkt å gjøre og jeg ønsker å følge norsk lov og regler, sier Benn Eidissen til TV2.

Eidissen er klar på at han ikke ønsker å bryte norsk lov og er ærlig på at han ikke har mulighet til å bo i Bø hele året. Derfor velger han å flytte tilbake til Bodø igjen.

Nettopp Eidissen har vært en av de ivrigste forkjemperne for skattestuntet til Bø og han selv har også kjøpt en fritidseiendom ved Kråkberget for 8 millioner kroner.

Årsaken til at Benn Eidissen nå snur er kommentarer til NRK fra seksjonssjef Lene Ringså i Skatteetaten. – Vi kontrollerer i den grad vi får tips. Eller der det på annen måte oppstår en mistanke om at vedkommende ikke bor på sin folkeregistrerte adresse, sier Ringså.

-I tilfeller der Skatteetaten avdekker at en person ikke faktisk bor på en adresse som vedkommende er registrert med i Folkeregisteret, kan bostedsadressen endres til der personen reelt sett har den overveiende døgnhvilen, sier Ringså til NRK.

– Jeg er for å betale skatt, men når skatteetaten velger å bruke en slik praksis som de aldri har brukt før, så velger jeg å flytte tilbake til Bodø. Jeg ønsker fortsatt å gjøre mye sammen med de som velger å flytte dit, sier Eidissen.

Flere nettaviser skriver tirsdag at ferske skattelister viser at de kjente millionærene som tenkte å flytte til Bø, kunne ha tatt med seg 2,7 millioner kroner i verdier. Da kunne de spart 11-12 millioner i skatt.

Eidissens formue er på 287 millioner, men denne blir altså værende i Bodø og fortsatt skattelagt der med 0,85%. Formueskatten i Bø blir fra årsskiftet 0,35%.

Spørsmålet er derfor om de andre «skatteflyktningene» virkelig flytter, eller får kalde føtter slik som Benn Eidissen.

Even Carlsen har meldt flytting fra Oslo til Bø, med en formue på 412 millioner. Bjørn Dæhlie og kona har like stor formue og har kjøpt seg et bolighus og tenker å flytte til Steine i Bø.

Einar A. Sissener har også formue over 400 millioner, og har kjøpt hus i Bø. Erik Harlaugseter og Wiggo Erichsen tenker også på flytting, med formuer på henholdvis 296 og 324 millioner.

Kristian Adolfsen har planer om å flytte til, mens hans bror i Norlandia-konsernet ikke har sagt noe tilsvarende. Ole Martin Almeli har 187 millioner i formue, og har gitt signal om flytting.

Det samme gjelder Rikard Storvestre og Rolf Arne Høyen, pluss et par andre.