Ung mann i varetekt

En mann i 20-årene fra Vesterålen ble mandag varetektsfengslet i 4 uker. Bakgrunnen er flere branner som politiet mistenker er påsatt. Tre av brannene skjedde på Stokmarknes.

Brannstifting er en alvorlig sak og kan gi opptil 21 år fengsel når det betegnes som «mordbrann» (illustrasjonsfoto).

Lørdag formiddag pågrep politiet en mann i 20-årene på Stokmarknes, etter at det brant i to campingvogner og et hus ved Tømmervika. Mannen har sittet i arrest gjennom helga.

Mandag ble han fremstilt for videre fengsling, såkalt varetektsfengsel. Det var dommerfullmektig Karoline Trones Faye som ledet Vesterålen tingrett i saken.

Politiet fikk medhold i kravet om varetekt i 4 uker fremover, mens etterforskningen er inne i den mest intensive perioden. Mannen er altså dermed bak lås og slå i en måned.

Ifølge hans advokat avviser han forholdet. -Han stiller seg uforstående til siktelsen og erkjenner ikke straffskyld, sier advokat Rune Nielsen til Vesterålnytt.

Nielsen er mannens forsvarer. – Han har da naturlig nok heller ikke samtykket til fengsling.

Foreløpig er det ikke tatt stilling til en eventuell anke av fengslingskjennelsen som ble avsagt tidligere i dag, påpeker advokat Nielsen.

Strafferammen for ildspåsettelse er helt opp til 21 års fengsel, når det er snakk om «mordbrann». En av brannene antente et bolighus, der 4 personer lå og sov.

Uroen har spredt seg etter flere branner i campingvogner. Den første brant i Lilleheia på Sortland natt til fredag 26. mars.

Her klarte Sortland Brann og Redning å begrense ilden, slik at bolighuset like ved ikke tok fyr. Et mindre uthus brant likevel opp.

Den mest alvorlige hendelsen var i Regine Normanns vei på Stokmarknes, der eneboligen også tok fyr. Her berget 4 personer seg ut med ganske liten margin.

Også her startet brannen i en campingvogn, som var parkert like i nærheten av boligen.

Like etter oppdaget politi og brannvesen at det brant 150 lenger bort, i Nordnesveien. Også der var det en campingvogn som var antent.

Om ikke dette var nok så oppdaget eierne av en campingvogn i Kirsten Thodes gate søndag at vogna deres var helt utbrent inni. Utvendig vistes det ikke mye.

Denne vogna var altså trolig også påtent natten før, men ilden hadde slukket av seg selv da det ikke ble tilgang til oksygen inni vogna.

I tillegg til dette har det vært flere andre saker samme tidsperiode. En bil havnet utfor veien ved Rødsand i Øksnes, og den tok uvanlig nok fyr og brant opp.

Flere innbrudd og saker med hærverk er også meldt de seneste dagene i Sortland og Hadsel.

Dersom det er samme person som står bak dette vil vedkommende trolig vente seg en meget alvorlig tiltale.

Uansett er brannstiftelse meget alvorlig i rettslig sammenheng. Når dette skjer nattestid og folk ligger og sover, kan konsekvensene bli svært fatale.

loven sier av den som forsettlig antenner brann med fare for tap av menneskeliv eller store verdier (tidligere kalt mordbrann), straffes med fengsel fra 2 år inntil maksimalt 21 år.

Er brannen voldt ved uaktsomhet, er straffen bøter eller fengsel inntil 3 år. En anstiftet brann som rammer annen manns eiendom, kan uansett straffes som skadeverk med inntil 15 års fengsel.