Truer med virusbot

Politiet i Nordland vil følge opp brudd på bestemmelsene om smittevern, og truer nå med både pålegg og bøter for de som ikke vil eller klarer å holde seg til de nye reglene.

Politimester Heidi Kløkstad i Nordland ber alle følge de nye reglene for smittvern mot koronavirus (foto: Politiet).

Det er en alvorlig situasjon med økt smitte ikke bare i storbyene i Norge, men også i Nordland. Som en konsekvens av dette vil politiet i Nordland ha mer oppsøkende virksomhet og mer synlig politi.

– Brudd på smittevernbestemmelsene vil bli fulgt opp med pålegg, anmeldelse og eventuelt bøtestraff, sier politimester Heidi Kløkstad i Nordland i en pressemelding.

Vesterålen har hatt flere koronatilfeller den senere tid. Fredag kveld, 6. november, ble det bekreftet at en person til i Andøy var smittet av koronaviruset.

– Personen er nærkontakt til en av de som testet positivt denne uken. Det er mange nærkontakter til den smittede. Vi må derfor bruke dagen i dag på å skaffe oss oversikt og gi beskjed til nærkontakter, sier kommuneoverlege Astrid B. Holm.

Siden det første tilfellet i august har 12 personer i Andøy blitt smittet av koronaviruset. Dagene før avdekket Øksnes kommune to nye tilfeller av korona på Myre.

Det har tidligere vært politiets tilnærming at vi gir råd og veiledning ved brudd på smittevernbestemmelsene. Fra og med fredag vil hovedregelen være at aktiv smittespredning, brudd på karantenebestemmelsene, gjentatte brudd og ikke etterfulgte pålegg, vil bli anmeldt.

– Brudd på smittevernsbestemmelsene vil bli anmeldt og de aktuelle vil bli bøtelagt med bøter opp til 20.000 kr pr tilfelle. Ved gjentatte brudd eller andre skjerpende omstendigheter vil bøtene øke, sier politimester i Nordland, Heidi Kløkstad. Hun oppfordrer alle til å følge smittevernreglene og tiltakene som er gitt både nasjonalt og lokalt.

– Anbefalingen fra nasjonalt hold er krystallklar. Vi må holde oss mest mulig hjemme og ha minst mulig sosial kontakt. Sammen kan vi forhindre at smittesituasjonen kommer ut av kontroll, oppfordrer politimesteren i Nordland.