Tregt hussalg

Omsetning av boliger i Andøy går tregt og enkelte føler at de er kommet i en lei klemme ved at prisnivået har falt betydelig etter vedtaket om å legge ned flystasjonen.

Denne boligen foran på bildet har ligget ute til salgs lenge, men er også den desidert dyreste i Andøy kommune. Beliggenheten ved fyret og med eget spa i underetasjen, har hittil ikke funnet noen kjøper (foto: Finn.no).

-Vi har rett og slett ikke råd til å selge, sier en anonym Andøy-kvinne til medlemsbladet for Huseiernes Landsforbund. Negativ egenkapital blir resultatet med de budene som har kommet. Og da blir det tungt å begynne på nytt et annet sted. Bankene familien har kontaktet vil ikke hjelpe.

-Vi trodde vi var sikre, men nå vi er bundet på hender og føtter, og vi kjenner mange andre i samme situasjon, legger hun til.

Ektemannen jobber på flystasjonen, og de hadde sett for seg mange år på øya hvor de stortrives. Da beskjeden kom om at flystasjonen skulle legges ned, bestemte de seg for å reise. De la ut boligen for salg, og nå har det gått over seks måneder uten et bud det er mulig å akseptere.

Et søk på «Finn» viser at det bare er 17 boliger til salgs i Andøy kommune nå. Det er også meget stor variasjon i pris og kvalitet på objektene, fra det billigste på 250.000 kroner til det dyreste på 5,5 millioner.

De to billige husene som bare er prissatt til 250.000 kroner ligger på Saura og Bleik. Dette er små eldre hus, som betegnes som restaureringsobjekt.

I den andre enden av skalaen ligger altså det litt overdådige huset på Andenes, etter legen Irina Sibirius og kunstnermannen Alexei. De hadde innredet underetasjen med spa-avdeling, der man virkelig kan nyte livet. Spaet har badstue med ledlys og radio. Både fra badstuen og bablekaret kan du nyte utsikten via glassfelt og vinduer. Lege Irina kjøpte eiendommen for 1,8 millioner og vil altså nå ha 5,5 millioner, etter en ganske voldsom oppussing.

Spa-avdelingen inneholder det man kan ønske med badstu, boblekar og mye annet. Mye av underetasjen er brukt til bad, toalett, vaskerom og spa (foto: Finn-annonse).

Det har vært omsatt boliger på Andenes for omkring 5 millioner tidligere, men i dette prisnivået er det ganske trengt marked i hele Vesterålen. Også på Sortland sliter selgerne når prislappen er over 5 millioner. Boligen på Andenes er for øyeblikket den 3. dyreste i Vesterålen. Totalt er det 140 hus til salgs i Vesterålen nå.

Artikkelen hos Huseiernes Landsforbund tegner et ganske mørkt bilde av boligmarkedet i Andøy. Flere er intervjuet om dette. Berit og Rune Øverås har bodd på Andøya mesteparten av livet. Han er toktleder for Orion-flyene. Huset deres har de gjort store investeringer i. For noen måneder siden kunne de ha fått tre til fire millioner for boligen, mens den nå kanskje er verdt én million. Hvis de får solgt det.

Lærer Jørn Andreassen er en av de veldig engasjerte beboerne på øya. Han har alltid bodd der, og ønsker å leve der livet ut. -Men jeg kan ikke bli sittende igjen her alene i en spøkelsesby, sier han. – Jeg vil ikke gå gjennom øde områder med tomme hus og butikker, sier Andreassen til bladet «HusogBolig».

En enebolig ble lagt ut for salg 8.april og har senere fått redusert pris. En større bolig i sentrum ble også lagt ut for salg i april, og her også er prisen senere kuttet. Et større hus på Dverberg har ligget ute for salg siden før jul.

For 1,4 millioner kan man nå få en halv tomannsbolig, fullt møblert og med 3 soverom, beliggende like ved idrettshallen. Denne boligen er delvis oppusset for et par år siden, og altså klar til å flyttes inn i. Boligmarkedet i Andøy er altså «kjøpers marked» for øyeblikket og det betyr at selgerne nok ikke får de summene man kunne forvente under mer normale forhold.