To nye tilfeller

Både i Andøy og Sortland er det lørdag bekreftet et nytt tilfelle av korona. Begge de smittede er knyttet til kjente forhold og det er liten fare for større utbrudd i denne omgang.

Kommuneoverlege Astrid B. Holm i Andøy mener man har kontroll på lokal smitte (foto: Andøy kommune).

Den smittede i Andøy tilhører en gruppe fra utlandet som er på øya for å utføre et arbeidsoppdrag. Gruppen ble rutinemessig testet ved ankomst og en person i følget er testet positiv.

Vedkommende er nå i isolasjon og resten av gruppa er i karantene.  Dette er tilfelle nummer 31 i Andøy, men den første positive prøven siden 26. januar.

Også i Sortland er reiser bakgrunn for et nytt tilfelle som kommunen bekrefter lørdag. Dette er også knyttet til de 4 andre som ble kjent rett etter påske.

Alle de 5 som nå er smittet i Sortland har fått påvist den sørafrikanske mutasjonen av covid-19.

– Utbredelsen av mutasjoner er blitt så omfattende de siste månedene, slik at dette svaret ikke kom overraskende, sier kommuneoverlege Mette Røkenes i en pressemelding.

– Da antall nærkontakter er så begrenset, er jeg enda optimistisk på at dette skal vi kunne ha kontroll på i startfasen, sier Røkenes.

De smittede har vært flinke til å forholde seg til karanteneregler og isolasjon, og dette er til stor hjelp for smittesporingen.

Den femte er altså en nærkontakt til de 4 personene som testet positivt 8. april. Laboratoriet ved NLSH Bodø bekrefter at de 4 første positive er smittet av den Sør-Afrikanske mutasjonen.

Det er enda et begrenset antall nærkontakter. Det blir utført testing i dag lørdag, og vi får svar i løpet av søndag.

– Jeg vet at mange vil føle seg urolige og engstelige nå. Det viktige alle i Sortland kan gjøre nå er å huske de basale smittevernreglene som vi er blitt så godt kjent med, påpeker Røkenes.

Hold avstand, hold deg hjemme hvis du er syk og husk hoste- og håndhygiene.

Man skal helst holde 2 meter avstand til andre, og bruke munnbind der dette ikke lar seg gjøre.

Unngå trengsel; bruk butikkene i de delene av åpningstidene hvor det er minst trengsel.

Sortland kommune har så langt registrert 26 tilfeller av korona lokalt.