Tjener 18 kroner

FlyViking satser hardt med særdeles lave priser på sine nye ruter. Nettoen selskapet sitter igjen med er bare 18 kroner når billettprisene er nede i 299,- for en flytur, mener forsker.

FlyViking ble ønsket hjertelig velkommen til Skagen og Vesterålen nylig, og her koster billetten til Bodø forsatt 499,-. Det gir litt bedre fortjeneste enn 18 kroner.

Nykommeren innen lufttrafikk i nord, FlyViking, har satset tungt inn mot sommeren og solgt billetter ned mot 299 kroner. Etter at skatter og avgifter er betalt betyr det at de kun sitter igjen med 18 kroner per billett, ifølge eksperter i bransjen.

Slike billetter har man nå som ledd i en lavpris-kampanje i sommer. Det er dermed mulig å reise tur-retur mellom Stokmarknes og Bodø for kun 598,- om man finner slike billett på de datoene som man ønsker å dra.

-Dette er en salgspris for at folk skal få teste oss og se at dette er bra. Da får de også lyst å fly med oss senere, forklarer Stein Terje Dahl, administrerende direktør i selskapet, i en kommentar til NRK Nordland. Dahl mener kampanjen deres har hatt god effekt og gitt fin trafikkøkning.

Transportforsker Espen Andersen ved Handelshøyskolen BI er derimot mer skeptisk til at kampanjen. -Lojalitet finnes ikke i luftfartsbransjen, slår Andersen fast overfor NRK. Han mener konkurransen mellom flyselskapene er blant de aller tøffeste bransjene i landet, og hevder flypassasjerer er nådeløse i valget av flyselskap.

-Det første du ser på hvem som kan fly meg dit jeg skal, det neste er pris. Så lenge det finnes en konkurrent på samme strekning, så er det den laveste prisen som gjelder, mener transportforskeren.

FlyViking startet nylig faste ruter til og fra Skagen flyplass ved Stokmarknes. Laveste billettpris for en tur til Bodø har siden dette vært kr 499,-. Det er langt under hva man må betale hos konkurrenten Widerøe. FlyViking har imidlertid to andre billett-nivå, som ligger litt høyere i pris og gir mer fleksibilitet om man må endre eller avlyse turen.

«Go2Gate» er selskapets billigste billettype. Håndbagasje på 8 kilo kan medbringes i kabinen, mens innsjekket bagasje på 20 kg kan bestilles som tillegg for kr 120,-.  Billetten er refunderbar inntil 4 timer etter bestilling. Billetten kan ikke endres underveis. Den kan heller ikke refunderes eller avbestilles etter 4-timersfristen.

-La meg være diplomatisk og si at jeg tror det blir vanskelig. De har oddsene mot seg, for de aller fleste flyselskaper som startes opp går dunken, sier den skeptiske forsker Espen Andersen.

FlyViking-direktør Stein Terje Dahl lar seg derimot ikke skremme. Han mener FlyViking kan drive butikk, selv om de tjener i underkant av tjue kroner per billett.

-Vi har jo varierende priser, og 299 er det laveste. Så har vi andre priser som er høyere enn det. Det er miksen med antall passasjerer og pris som til sammen gjør at vi kan drive butikk av det vi holder på med, sier Dahl.

Han viser til at markedet er på flere milliarder kroner, og at det derfor bør være plass til flere aktører i den nord-norske luftfarten. FlyViking har i alle fall markert seg godt og fått svært mye positiv omtale og gode tilbakemeldinger. Det avgjørende blir imidlertid hvem som velges når reisende bestiller billetten sin, og her blir det nok stor spenning hos grunder Ola Giæver og de andre i FlyViking i tiden som kommer.

FlyViking har gjort endringer i styret og giæver har nå trukket seg tilbake. Reder og investor Ola Olsen har tiltrådt som styreleder, i tillegg har Nils P Beck, med mange års erfaring fra bank og næringsliv, gått inn som medlem. Styret består for øvrig av Stein T Dahl, Jan K Kristensen, Svein R Sandve og Svein A Eriksen.