Suksess for festival

Skreifestivalen i Øksnes ble en ny suksess, med flere utsolgte forestillinger og mye folk på de åpne arrangementene. Mange unge tungeskjærere var også i år i kappestrid om nye VM-titler.

Konkurransen om å være årets raskeste tungeskjærer samlet mange skuelystne, og det var hard kappestrid mellom deltakerne (foto: Odne S. Andreassen).

Søndag ble årets «Vesterålen Skreifestival» avsluttet på Myre, etter nesten en hel uke med ulike arrangement. Flere kjente artister har vært i Øksnes for å underholde, men det var kanskje likevel de lokale «artistene» som skapte mest stemning. Selvsagt arrangerte man også denne gang VM i tungeskjæring, med skreien som utgangspunkt.

I eldste klasse ble det Sigurd Einarsen som tok VM-tittelen for raskeste tungeskjærer, etter at han fikk godkjent 34 velskårne torsketunger i finalen. Han vant sin klasse også i fjor. I den yngste klassen var det Sigurd Jakobsen som fikk VM-tittelen. Vinnerne fikk en sjekk på 1.500 kroner fra Skreifestivalen, pluss en gave fra «Blås ide». Nummer to fikk pengepremie med en tusenlapp, mens det ble 750 kroner på tredjemann.

Senere på lørdag kveld var det festaften med 350 gjester. Her ble «skreiprisen» delt ut, og det var nå avdøde Arne Antonsen som ble beæret med denne. Han var den som for 10 år siden kom opp med ideen om en skreifestival i Øksnes, men døde dessverre sist sommer. Det var derfor hans kone, Rigmor Antonsen, som nå tok imot prisen. Skreiprisen er en hederbevisning, men består også av en flott liten skulptur i glass, med en skrei utformet av «Blås idè».

At denne festivalen er blitt en suksess, ser man av oppslutningen om de ulike arrangementene. Familieforestillingen i Øksneshallen var utsolgt og her var det «Freddy Kalas» som virkelig fikk opp stemningen. Festaftenen lørdag med Erlend Osnes var også utsolgt. Det samme var kulinarisk aften torsdag med Eivind Hellstrøm og Truls Svendsen. Likeså var kokkekurset med Kjell-Arne og Silje utsolgt, men her ble det satt opp et ekstra kurs.

Det har ellers vært «torsketog» gjennom Myre med rene karnevalstemninga og flere hundre fremmøtte fikk se en flott avslutning på lørdagen med stort fyrverkeri i havna.

Halvdan Sivertsen avslutter programmet søndag kveld med forestillingen sin «Ennu ikke landa». Lørdag kveld var Sivertsen på Andenes, og også samlet han mye publikum. Mange slagere og mye nordnorsk humor, gjør at Halvdan alltid trekker mange til sine forestillinger.