Strid om arkitektur

Samme arkitekter som har tegnet Sortlands nye hotell har fått mye pepper for de nye skissene som er lagt frem i Svolvær for Thon. Noen mener det mest likner en «østblokk-bunkers».

Hamperokken arkitekter har tegnet den nye versjonen av Thons planlagte nyhotell i Svolvær havn, som er mer firkantet enn det første forslaget (foto: Hamperokken arkitektur).

Flere har kommet med kritiske merknader etter at Thon-kjeden nå har endret planene for sitt nye hotell ytterst i Svolvær havn. De første tegningene viste et ganske spennende bygg, med ganske stort uteområde.

Nå har man justert planene slik at det blir et helt firkantet bygg, uten utspring i fasaden og et langt mindre uteområde. De nye planene er tegnet av Hamperokken Arkitekter i Tromsø, som også har designet Sortlands nye hotell.

– Dette er innseilingen til Svolvær, det må være tiltalende for dem som besøker byen. Dette blir helt identitetsløst, sier lokalpolitiker Magnus Struckmeyer til Lofotposten. Han mener planene må vurderes grundig av politikerne.

Lokalpolitikeren skriver i et leserbrev at prosjektet er endret fra «estetikk til østblokkbunker». Det som først så ut til å ha element av byforskjønnelse og vakre offentlige miljø, er nå plutselig blitt til en sak om «hotell og arbeidsplasser».

Det nye hotellet i Svolvær ligger an til å få rundt 213 rom fordelt over 6 etasjer, pluss en syvende etasje med tekniske rom og takterrasse. Hotellet skal stå ferdig 15. mars 2021 og vil da kanskje ha 120 ansatte, skriver Lofotposten.

Hotelldirektør Erik Taraldsen i Thon Hotel Lofoten sier han har fått mange reaksjoner på de nye planene. – Det er viktig for Svolvær å få bygd hotellet slik det er tegnet i dag. Det brukes mange millioner kroner på å legge til rette for at for eksempel VM i Skreifiske kan fortsette, sier han.

Erik Taraldsen mener bygget blir fint, og vil gi Svolvær et løft, tross endringene. Hamperokken Arkitektur har nå lagd flere skisser for å vise hotellet fra andre vinkler.

– Det er en grunn til at hotell er blokker rundt om i verden. Det er fordi det er funksjonelt innvendig, det gjør det enklere å jobbe og bevege seg der. Vi skal ha en sal her på 500 kvadratmeter til to dager med VM i året, den må brukes til noe resten av året og da må vi også ha restaurant og bar som matcher den kapasiteten.

– Vi må bygge hotellet slik at det blir drivverdig, sier Taraldsen til Lofotposten og viser også til at hotellet samtidig må få plass til nok rom. Han er uenig i at uteområdene blir dårligere.

– Det er ikke tilfelle. Det blir en stor havnepromenade og en stor kai. Det blir også flytebrygger med landstrøm og grøntarealer. Det blir kjempefine uteområder, sier Erik Taraldsen.