Stormen traff Sortland

Orkankastene lot ikke vente på seg i dag i Vesterålen. Også Sortland fikk merke stormen i dag, men hele Vesterålen og Lofoten fikk føling med heftige vindkast. Mange mindre skader er meldt inn.

Vinden stod inn Sortlandsundet sent onsdag ettermiddag og bølgene slo inn over moloen ved Sørhavna.

Som regel blir Sortland liggende litt i le for de heftigste stormene, men i dag traff vinden også i byen. Svært kraftige kast traff sør i sentrum og rev blant annet av takplater på den ganske nye boligblokka på Frydenlund.

Flere trær og store greiner ble også brukket omkring i Blåbyen og ved butikken Montèr knakk en flaggstang i de heftige kastene.

En bobil med to personer blåste av veien ved Sigerfjordtunnelen. En ble skadet, med ikke alvorlig. Begge personene blir tatt med av ambulanse og den ene hadde trolig armbrudd. Veien var sperret en periode.

På Melbu falt en strømledning ned i gata og flere trær har også skapt lokale utfordringer på stedet etter at de har blåst overende.

Fergene i distriktet har vært innstilt i dag også og trafikken har ellers vært en del hindret. Sørgående hurtigrute «Richard With» gikk fra Stokmarknes i ettermiddag, men svingte nordover og la seg i Sortlandsundet mens stormen var på det kraftigste.

Det var ventet at vinden skulle bli sterkere utover kvelden og treffe Andøya hardt, men det skjedde heldigvis ikke. Likevel hadde man sterk vind og på Trolltiden ble det notert 43 meter pr sekund.

Dette er betydelig lavere enn vinden på Ånstadblåheia, som ved 19-tiden var oppe i hele 56 m/sek. Middelvinden blant vindmøllene var da orkan, med notering på nesten 40 m/sek utpå ettermiddagen (orkan starter på 32,6 m/sek).

Også i Lofoten fikk man merke stormen. En stor cabincruiser ved kai på Ballstad har fått omfattende skader og havnet delvis under vann.

Redningsskøyta «Sundt Flyer» rykket ut fra Svolvær for å assistere en seilbåt som var kommet i vansker. Mannskapene melder om røffe forhold og bølger på 10-12 meter øst for Svolvær.

Trafikken over Gimsøybrua var en del hindret, etter at en badestamp blåste av en henger og ble liggende i veibanen. Ellers i Lofoten har det vært mindre hendelser med løse ting og brukne trær.