Storm hindret trafikk

Søndag blåste det storm i perioder over hele nordre Nordland og i Vesterålen og Lofoten ble flere av fergene innstilt og enkelte veier stengt. Vinden skal gi seg i løpet av natt til mandag.

Ferga mellom Melbu og Fiskebøl gikk også søndag, men MS Tysfjord hadde litt utfordringer, slik bildet her viser (foto: Bjørn Eide).

Fergene mellom Lødingen og Bognes, samt Bodø-Moskenes og Svolvær-Skrova, ble innstilt søndag på grunn av sterk vind og mye bølger. Ferga mellom Melbu og Fiskebøl gikk det meste av dagen, ettersom strekningen her er kort og vinden stod mer rett imot.

Ved Andenes ble det problemer med bommene på Kjølhågen, da disse skulle stenge. Her ble det ikke sendt ut varsel og noen biler ble stående mellom bommene. Bommene ble stengt omkring kl 18.00 og var fortsatt stengt ved 21-tiden.

På Evenes flyplass førte kraftige vindkast til at landgangen ødela døren på et av Norwegians fly som skulle fra Evenes til Oslo klokken 14:05. Det var landgangen som ble tatt av vinden. Da flyet skulle lande måtte man avbryte landingen ved første forsøk og det var svært sterk vind i området.

Lufthavnsjef Anne Britt Bekken på Harstad/Narvik lufthavn sier til avisen Fremover hun er blitt informert om et uhell i forbindelse med landgangen. –Heldigvis var det ingen om bord på flytrappa da det skjedde, påpeker hun. Bekken sier videre at det er sørget for nok bemanning på terminalen for å ta vare på passasjerene som er strandet.

Også på Skagen Stokmarknes flyplass ble det søndag målt fra liten til stiv kuling. De sterkeste kastene her var på 23 meter pr sekund. Vindkastene på Evenes var på 27 meter pr sekund da uhellet skjedde med flydøra.

Vinden har vært ganske sterk flere steder, men det er ikke målestasjoner på de mest utsatte stedene. På fjellet finner man imidlertid et par stasjoner og ved vindmøllene på Ånstadblåheia blåste det friskt hele søndag. Flere perioder ble det målt full storm og de sterkeste vindkastene var oppe i hele 43 meter pr sekund. Orkan starter på ca 32 m/sek.

Andenes hadde kuling og på kvelden økte det til stiv kuling. På fjellet over Andenes, på Trolltinden, ble det målt full storm med vindkast opp i 36 meter pr sekund.

Søndag var mange vesterålinger i alle aldre ute og gikk med bøsse for TV-aksjonen. Det rapporteres om godt oppmøte og bra resultat, til tross for at været ikke viste seg fra noen velvillig side.

Uværet raser fra seg i løpet av kvelden og natta, slik at mandag morgen blir ganske rolig i det meste av Vesterålen. Det kan fortsatt være litt vind, men langt mindre enn søndag.