Sol og snø og sol

Været i Vesterålen er fortsatt svært skiftende, slik det var også i helga. Mens sola skinner i Hadsel og Sortland, snør det tett på ytre strøk av Vesterålen. Det gir utfordringer på vegene også.

Bildet her viser vegene i Vesterålen. Øverste del er fra Nykvåg i Bø, i retning Hovden, kl 09.55 i dag, mens den nedre delen av bildet er samme tidspunkt på Hadselbrua ved Stokmarknes.

Flere av bussene i Vesterålen valgte å avlyse oppsatte turer mandag morgen på grunn av nysnø. Boreal har allerede lagt om til sommerdekk på alle sine hundre kjøretøy, og det er ikke bare å legge om igjen når været snur. Flere skolebusser i Øksnes og Andøy ble derfor innstilt mandag morgen. Også i Lofoten var det problem, særlig på høydedraget mellom Stamsund og Leknes, der det dannet seg en lang kø.

Boreal i Vesterålen opplyser at bussene vil starte opp igjen så snart vegene er blitt bare, slik at det er trygt å kjøre med sommerdekk igjen.

Meteorologene melder ikke mye snø i Vesterålen kommende uke, men det er likevel utrygt for snøbyger. Det er nordlig vind både mandag og tirsdag, og da kan det følge med nedbør inn fra havet. Når temperaturen ligger rett over null, så kan det både komme sludd og snøbyger enkelte steder i Vesterålen.

Fra onsdag er det ventet at vinden vil dreie mer østlig og da slutter også snøbygene. Temperaturen vil stige noen få grader, men noen varme vil det ikke bli snakk om foreløpig.

Prognoen synes noe usikker, da det uansett vil være skiftende vindretning gjennom hele uka. Hele Vesterålen er derfor i faresonen for snøbyger, så det er kanskje lurt å vente noen dager med å skifte over til sommerdekke, for de som tenker på langtur eller har lang pendlerveg til jobb.

Langtidssvarselet forteller at det ventes varmere vær rett før 17.mai. Om prognosene slår til kan det bli omkring 10 varmegrader på nasjonaldagen i Vesterålen. Dette er ennå ganske usikre varsel, som gjerne endrer seg når datoen nærmer seg.