Slutt for årets cruise

Vesterålen har hatt en del små og større cruiseskip på besøk i sommer, men lørdag 1. september var årets siste båt innom Sortland havn. Det var «Marco Polo» som da gjorde et kort stopp her.

Lørdag ettermiddag satte «Marco Polo» kursen sørover, etter et kort opphold på Sortland. Her stevner man ut Sortlandsundet med kurs for Bergen, i frisk motvind.

Det engelske selskapet «Cruise & Maritime Voyages» har spesialisert seg på mindre cruisebåter, men også med en litt mer eksklusiv linje. Et av skipene man har i drift er «Marco Polo» som gikk nordover til Honningsvåg i slutten av august. På vei sørover gjorde man en sving inn Hadselfjorden og lå til kai på Sortland i vel 5 timer den 1. september med nær 800 passasjerer.

«Marco Polo» har vært på Sortland tidligere også. Dette skipet går gjerne i trafikk nordover, og har Grønland, Island og Norge på kjøreplanen. Senere i høst skal «Marco Polo» gå til Canada med en gruppe turister som skal nyte høsten ved kysten der.

Skipet er ikke så stort og måler «bare» 176 meter i lengden. Det ble bygget allerede i 1965, så det er faktisk over 50 år. Flere oppussinger har vært gjort, og det har seilt undere flere ulike flagg og navn. På 1990-tallet het skipet «Aleksander Pushkin».

Nå er altså navnet «Marco polo» og det seiler under Bahamas-flagg, trolig på grunn av skattefordeler for eierne. Det er 425 lugarer ombord og prisene spenner fra knapt 2.000 til vel 5.000 pund for et cruise. For 50.000 kroner får man full kost og losji, pluss panorama-utsikt fra egen suite. Pris for partneren er betydelig lavere, om man er to på lugaren.

Sortland havn har tatt imot flere cruisebåter sommeren 2018, og det er AidaLuna som er det største av disse. Det var 7. juli dette skipet var innom, og tidligere har Blåbyen hatt besøk av søsterskipet AicaCara og AidaAura. De to sistnevnte hadde ca 1.200 passasjerer med seg, mens AidaLuna hadde mange flere.

Flere firma er i aktivitet når cruisebåter anløper. Turistinformasjonen «VisitVesterålen» organiserer mye av dette, sammen med Sortland havn KF. Når skipene legger til kai står det gjerne en rekke med turbusser klare, som kjører passasjerer ut til ulike severdigheter i regionen.

Lørdag var det 6 busser som kjørte sightseeing for passasjerene på «Marco Polo». Flere innen reiselivsnæringa i Vesterålen forsøker å ta imot cruise-passasjerer. I år har det til og med være turer til Skipnes og Nysund. Lødingen skyssbåtserviser stiller også med mindre båter som kjører interesserte en snartur til Trollfjorden.

Sortland havn KF ønsker å utvide tilbudet for cruisetrafikken og forsøker derfor å få flere aktører som medspillere for å gi gode opplevelser til turistene. Noen vil kanskje bare gå en tur gatelangs i Blåbyen, mens andre gjerne betaler litt ekstra for mer spesielle utflukter. Her har bedriftene i Vesterålen mye å hente i årene fremover, om cruisetrafikken øker.