Salgsstart for rubinene

LNS-gruppen er nå klar for å starte salget av rubiner fra gruven på Grønland. Selskapet håper å selge edelstener for mellom 200 og 300 millioner kroner neste år, og er allerede i gang.

Direktør Frode Nilsen i LNS-gruppen kan nå starte salget av rubiner og rosa safirer fra Grønland, etter et halvårs vellykket gruvedrift (foto: LNS).

«Greenland Ruby» heter det norskeide gruveselskapet på Grønland, der Leonhard Nilsen & Sønner fra Andøy er hovedaksjonær. Selskapet håper å gjennomføre det første salget av rubiner før nyttår, og tror markedet vil ta vel imot edelstener fra Grønland.

-Produksjonen er godt i gang og vi har gjort en del innovasjoner som har øket volumet betydelig. Vi håper å ha gjort de første salgene i løpet av siste kvartal i år. I disse dager er salgsavdelingen blant annet til stede under en stor messe i Bangkok, så vi får se om det blir noen salg der.

Vi regner med, hvis alt går som det skal og vi oppnår de prisene vi håper på, at vi kan ha en omsetning på 200 til 300 millioner i 2018, og så blir det der omkring i de påfølgende årene. Men det er avhengig av mange faktorer, forteller direktør Frode Nilsen i LNS til nettavisen High North News.

-Det handler veldig mye om å «brande» dette riktig. At vi understreker eksklusiviteten og det spektakulære i at det er edelstener fra «top of the World». Og ikke minst at de er produsert i tråd med de høyeste etiske og sosiale standarder.

I Asia er det mange som oppfatter det arktiske som svært eksotisk, så vi tror vi skal kunne markedsføre og selge stenene på en god måte, forteller LNS-direktøren. -Vårt volum er ikke så fryktelig stort, samtidig som fargede, røde og rosa, edelstener er i vinden, og har en økende etterspørsel, sier Frode Nilsen til High North News.

LNS har en lisens for drift på 30 år i den grønlandske gruven, med mulighet for utvidelse i nye 20 år. Rubinforekomsten som er kartlagt til nå vil gi et volum som kan gi omkring 10 års drift. I tillegg til dette tyder foreløpige og mer overfladiske undersøkelser i endene av denne forekomsten på at det er betydelige mengder edelstener å hente, i mange år fremover.

Leonhard Nilsen & Sønners satsing på Grønland har vært et langt lerret å bleke, der aksjonærene har investert flere hundre millioner kroner. Nå er man endelig kommet til det punktet at prosjektet skal gi inntekter.

-Vi får i alle fall gode tilbakemeldinger på produktene, og vil gjøre våre rubiner til noe helt unikt og eksklusivt, sier konsernsjefen i LNS, Frode Nilsen, til High North News.

Nilsen er ikke engstelig for at rubinene fra Grønland skal skade priser eller balansen i markedet når produksjonen kommer for fullt, ettersom volumet fra LNS-gruven neppe blir så stort at det vil endre verdensmarkedet for slike edelstener.

Greenland Ruby Dk ApS er et dansk selskap der styret består av blant andre Frode Nilsen og Benn Eidissen fra Andøy. Benn Eidissen er en kjent investor med røtter i Andøy og bosted i Bodø. Han er også styreleder i Hvalsafari AS.

Gunnar Moe sitter også i styret for Greenland Ruby, og han leder samtidig LNS-eide Rana Gruber. Magnus Kibsgaard er direktør, og dessuten sitter Jonas Tetlie og Per Buhl Olsen i styret.