Rogn fra 1975 smakte godt

At hermetikk kan ha lang holdbarhet er vel kjent, men at en boks rogn fra Vesteraalens Hermetikkfabrikk kunne spises etter 45 år, er ganske utrolig – men like fullt faktisk helt sant.

-Ingen problem å spise kvalitetsrogn fra Vesteraalens, sier Harald Boye Svendsen, som våget å spise 45 år gammel rogn (foto: Ronny Jensen).

Harald Boye Svendsen er utflyttet vesteråling som i mange år hadde sitt virke på Sortland og i Hadsel, både i voksenopplæringen og ved barneskolen på Sandnes. I høst var han en snartur tilbake på gamle tomter og la turen innom «Hermetikken».

-Jeg måtte overlevere en tom boks av hermetisk rogn og fortelle at innholdet ble spist av meg sist jul. Jeg vet ikke nøyaktig alder på boksen og rogna, men det er preget inn tallet «75» på undersiden av boksen, forteller Boye Svendsen til Vesterålnytt.

-Som sortlending er jeg stolt over at byen har en hermetikkfabrikk som stadig leverer kvalitet, etter vel hundre års drift. Jeg har ofte gledet meg over fiskeboller fra Vesteraalens, mens jeg nå har bodd på Sørlandet, forteller Harald Boye Svendsen.

Fabrikksjef Fred Frivåg ved Vesteraalens er overrasket over historien, men mener det kan ha en naturlig forklaring. -Hermetikk er en super produksjonsform, sier Frivåg i en kommentar til Vesterålnytt.

-Det er to kritiske kontrollpunkter med hermetikkproduksjon. Boksen må være tett og vi utfører alltid nitid kontroll med falsen. Dessuten må produktet må være kokt tilstrekkelig lenge i autoklavene for å være sterilt.

Et sterilt hermetikkprodukt er uten bakterier og uten enzymatisk aktivitet som ellers gjør at et produkt råtner, eller går i oppløsning. Det vil igjen si at et sterilt produkt i prinsippet er holdbart så lenge boksen er tett.

Til tross for dette merker vi våre fiskeboller med «best-før-dato» på tre år. Vi produserer ikke hermetisk rogn lenger, men vi utelukker ikke at vi vil kunne komme til å gjøre det i fremtiden, sier fabrikksjef Fred Frivåg.

Tidligere direktør ved Vesterålens Hermetikkfabrikk, Venche Fagereng, forteller at hun satt i ledelsen fra 1988 til 1994. -Det stemmer at det ble produsert hermetisk torskerogn også de første årene jeg var hos Vesteraalens.

Denne varianten ble tatt ut av produksjon mens jeg satt i ledelsen, uten at jeg kan huske dette nøyaktig. Vi produserte både presset rogn i boks og hel rogn i lake, forteller Fagereng.

Harald Boye Svendsen sier at rogna i boksen hans ble stekt på panne før han spiste den. Da hadde han allerede sjekket smak og lukt dagen før og alt virket helt greit.

-Årsaken til at jeg spiste dette var rett og slett fordi jeg syntes det var litt spennende. Da jeg feiret jul på Sørlandet i fjor ble det ingen juletorsk fra den lokale fiskebutikken, og slett ikke lever og rogn.

Jeg fikk imidlertid tak i fisk og fant tilfeldigvis boksen med rogn i spiskammerset i kjelleren. Boksen så helt fin ut og det gjorde også innholdet, og da var det bare å sette seg ved bordet, forteller Svendsen.

Etter en litt forsiktig test gikk hele innholdet ned på høykant. -Jeg kan altså trygt anbefale Vesteraalens hermetikk til alle, slår Boye Svendsen fast.

Den tomme rognboksen er nå overlevert til «Hermetikken» på Sortland og kan kanskje bli en del av en liten utstilling man vil lage i den nye fabrikken. Den kan da bli å se når fabrikken en gang står ferdig til å ta imot besøkende.