Prisrekord på laks

Oppdretterne i Vesterålen og ellers langs kysten kan glede seg over stadig nye prisrekorder på laks. Sist uke betalte eksportører over 100 kroner kiloet for fersk, faktisk helt opp i 108 kroner.

Oppdrettsanlegg i Eidsfjorden gir nå svært god økonomi (arkivfoto).

Etterspørselen på verdensmarkedet etter norsk oppdrettslaks er stor. Slaktevolumene er imidlertid begrenset på denne årstiden.

Dermed fyker kiloprisen rett til værs når markedet hungrer etter den røde fisken fra norskekysten.

Tall fra «Fishpool» viser at kiloprisen for fersk laks til eksport hadde en gjennomsnittpris på 102 kroner forrige uke.

SSB har litt andre tall og mener kiloprisen lå på vel 92 kroner, når man tar med hele den norske eksporten.

Nettavisen iLaks har sjekket direkte med et par eksportører som bekrefter at man har betalt svært godt for laksen.

– Vi har betalt 106-108 kroner for tirsdagspakking og litt lavere de andre dagene.

Det har tørket opp denne uken. Rett og slett for lite fisk, sier en av eksportørene til iLaks.

Situasjonen vil trolig vare frem til sommeren, da en god del fisk er låst til lange kontrakter og det ellers er lite fisk.

Ettertraktet vare. Kunder over hele verden liker norsk laks (foto: Sjømatrådet).

På den andre siden er ikke så høye priser bare bra, ettersom det slår ut i kassa på butikkene i Europa der sluttkundene er.

For at alle ledd skal ha sin fortjeneste blir utsalgsprisen i butikkene så høy at salget bremser opp.

Norge eksporterte laks for 23,2 milliarder kroner i første kvartal. Det er ny rekord.

Verdien økte med 5,7 milliarder kroner, eller 33 prosent, sammenlignet med første kvartal i fjor.

Antall kilo gikk ned med 5%, mens verdien altså økte voldsomt.

Utviklingen fortsatt i april og forsterket seg ytterligere.

Vesterålens 3 store oppdrettere, Nordlaks, Holmøy og Egil Kristoffersen, kan dermed se fremtiden lyst i møte.

Dette er også godt nytt for lokalsamfunnet, ettersom Nordlaks og Holmøy nå investerer store beløp i egne bedrifter.

Hva koster det så å produsere ett kilo laks?

Grieg Seafood opplyser at de har en produksjonskostnad på 42 kroner pr. kilo ved sine anlegg i Finnmark.

Trolig ligger nivået med noenlunde det samme i Vesterålen.

Med kost på 40 kroner og salgspris 100,- blir det gode marginer i bransjen.

Tallene er selvsagt ikke så fantastiske i virkeligheten, men nivået nå er trolig at 1 investert kroner gir 2 tilbake.

Med lokale eiere ved de fleste konsesjonene i Vesterålen betyr dette også gode skatteinntekter.

Polen, Frankrike og USA var største mottakere av laks fra Norge i første kvartal.