Overlevde snøskred

-Vær obs på snøskred, sier politiet. Søndag gikk det et skred ved Trollfjordhytta og styreleder i Vesterålen Turlag, Trond Løkke, ble tatt av raset. Utrolig nok overlevde han dette uten store skader.

Politiet advarer om at det kan gå snøskred allerede nå i begynnelsen av november. Bildet er fra aksjonen ved trollfjordhytta søndag (foto: Politiet).  

Trond Løkke har bred erfaring fra friluftsliv og har vært turleder og frivillig i Vesterålen turlag i en årrekke. Uhellet ser ut til å ha endt utrolig bra, ettersom Løkke trolig kommer fra det hele uten noe mèn.

Turfølget på ni‬ personer var på Trollfjordhytta i anledning en styresamling i Vesterålen Turlag. Skredet gikk da følget var på vei ned, rundt 300 meter fra hytta. Løkke ble funnet etter 1,5 time under snøen, og fraktet ut. Tilstanden mandag formiddag var stabil, men han blir på sykehuset ett døgn til.

– Vi er veldig glade for at dette gikk bra, og at alle som var involvert er i trygge hender. Vi vil gjerne takke redningsmannskapene og alle som bidro til at Trond ble funnet og fraktet i sikkerhet, sier generalsekretær i DNT, Dag Terje Klarp Solvang.

Turfølget gikk på truger. Resten av gruppa ble igjen på Trollfjordhytta, sammen med en representant fra politiet. Politiet frakter disse ut i dag, mandag.

-Vi jobber fortløpende med å kartlegge hendelsesforløpet, og vil ta en runde med de involverte når de er klare for det. Frem til da trenger de berørte ro, sier Dag Terje Solvang.

– Vi hadde vurdert faren før vi la på tur. Vi valgte vinterløypa for sikkerhets skyld, og skulle gjennom en passasje, da det løsnet snø fra omlag femten meters høyde over oss – som et flakskred, og det ballet på seg nedover. Det ble ganske mye snø – i hvertfall opplevde vi det slik, da vi var oppi det, forteller nestleder i Vesterålen turlag, Berit Hansen, til Bladet Vesterålen.

– Vi var ikke forberedt på slike snø-konsentrasjoner. Det forverret seg i løpet av natt til søndag, og mye vind flyttet på snømasser, forklarer Hansen.

– Vi hadde truger, men dette var uventet, så vi hadde ikke søkestenger og skredsøkere på oss. Når vi så forholdene, tok vi forholdsregler, og valgte å gå i terreng hvor vi skulle være minst mulig utsatt. Vi hadde ikke ventet ras slik vi gikk, sier Berit Hansen til BLV.

– Jeg vil tro det var av stor betydning at snøen var porøs. Vi fant Trond under en meter til halvannen meter snø, hvor han har fått en luftlomme rundt hodet som han fikk puste i. Det har nok vært avgjørende. Ut fra det vi hører, er Trond nå i god form og betegnes som lettere skadd. Vi er kjempe-takknemlig for dette utfallet, sier Berit Hansen.