Hvalsenter til 400 millioner

Hvalsafari fra Andenes er blitt Vesterålens største attraksjon for turister. Nå kommer et nytt bygg til 400 millioner, med ikonisk arkitektur, for å skape et nytt senter for hvalopplevelser.

Et ikonisk bygg for hvalopplevelser vil komme på Andenes, designet av arkitektkontoret Dorte Mandrup AS fra København (foto Dorte Mandrup AS).

The Whale skal bygges i fjæresteinene på vestsiden av Andenes i umiddelbar nærhet til sentrum og stedets hvalsafariaktører, Hvalsafari og Andenes Sea Safari.

Det var 37 arkitekter som hadde levert inn forslag til den åpne konkurransen om «The Wahle». Fire forslag gikk videre til finalen. I tillegg til vinneren deltok Snøhetta, Reiulf Ramstad og et dansk-norsk samarbeid med Bjarke Ingels Group.

– Prosjektet er ei god blanding av folk som er glad i Andenes og det offentlige som har et felles mål. Dette prosjektet skal videreutvikle ikke bare Andenes, men hele landsdelen, sa styreleder i The Whale, Benn Eidissen, før vinneren ble offentliggjort 1. november.

– Den felles innsatsen som har vært, gjør dette prosjektet, som vil koste mellom 300-400 millioner kroner, mulig å realisere. Velkommen til en historisk dag, sa Eidissen under pressekonferansen på Hisnakul forleden.

Juryens begrunnelse for å velge det danske bidraget fra Dorte Mandrup AS lyder: «Bygningen er et lavmælt bygg som er nærmest fullstendig integrert i terrenget. Formen er elegant, abstrakt og flertydig. Den kan gi assosiasjoner til en hvalrygg som bryter havflaten, en bølge, en bro eller en del av terrenget som er snittet og løftet opp.»

Selv forteller arkitektene på sin hjemmeside at tanken bak bygget er å gi besøkende en monumental opplevelse av natur og landskap, kombinert med innholdet i bygget som blir kafe, butikk og opplevelsessenter.

Slik ser arkitektene for seg at det kan bli inne i The Wahle, med store glassruter ut mot storhavet utenfor Andenes (foto: Dorte Mandrup AS).

Bygget er tenkt med et design som respektfullt knytter sammen kystlinjen og omgivelsene, med kunst, vitenskap og arkitektur. Nybygget er ventet å kunne åpne en gang i 2022.

Vinnerutkastet spiller på en del element som også er kjent fra Operaen i Oslo, der besøkende kan vandre over taket. Slik blir det også på The Wahle, der man bygger et betongtak i parabolform som skal være selvbærende.

Dorte Mandrup selv ble tidligere i år kåret til «årets arkitekt» i tyskland. Hennes arkitektkontor har også skapt en rekke andre ikoniske bygg, som Isfjord senter på Grønland.

«The Wahle» er skapt i et samspill av Dorte Mandrup og Marianne Levinsen Landskab, JAC Studio, Thornton Tomasetti, AT Plan & Arkitektur, Nils Øien pluss Anders Kold.

Eierne i The Whale AS går inn med 1 million kroner i forprosjekt fase 3 og sammen med tilskuddet fra Samskap på 1,954 millioner vil det å sikre fremdriften i The Whale. Til sammen regner man med at prosjektet vil koste et sted mellom 300 og 400 millioner kroner.