Oljeminister fra Hadsel

Tidligere ordfører i Hadsel, Kjell-Borge Freiberg, blir trolig utnevnt til ny olje- og energiminister fredag. Han var statssekretær i samme departement frem til i fjor sommer og blir nå sjef der.

Vesterålen og Nord-Norge får nå en minister i Erna Solbergs regjering, ved at Kjell-Borge Freiberg overtar i Olje- og energidepartementet (foto: OED, Scanpix, H.M.Larsen). 

Torsdag kom det spekulasjoner i flere medier om at Erna Solberg gjør flere utskiftinger og rokkeringer i sin regjering, under statsråd på fredag. NRK har senere på dagen også fått innside-signaler om at disse endringene vil komme.

Da blir det slik at Nord-Norge igjen vil ha en minister i regjeringa, ettersom vesterålingen Kjell-Børge Freiberg (FrP) vil overta som Olje- og energiminister. Freiberg vil dermed erstatte nåværende minister, Terje Søviknes, som går av på fredag etter eget ønske. Han skal trolig tilbake til lokalpolitikken i Os kommune, der han har vært ordfører.

Freiberg satt i 20 år i kommunestyret i Hadsel, åtte av disse med vervet som ordfører. I 2015 rykket han opp til stilling som statssekretær i Olje- og energidepartementet. Han gikk av som statssekretær i fjor sommer.

Kjell-Børge Freiberg er per nå en av to stortingsrepresentanter for Fremskrittspartiet i Nordland og sitter i næringskomiteen. Han blir første minister fra Nordland siden Lisbeth Berg-Hansen (AP) var fiskeriminister fra 2009 til 2013.

– Han er ikke en av de kjente profilene til Frp, men har står sterkt i landsdelen og er en som jeg tror lå an til å få viktige verv i Frp på et eller annet tidspunkt, sier NRKs politiske kommentator Magnus Takvam.

– Dette er et stort opprykk og et større ansvar enn han har hatt, men jeg tror alle er trygge på at han vil gjøre en god jobb. Med sin erfaring er han ikke noe sjansespill. Han er åpenbart kvalifisert, fortsetter Takvam.

Kjell-Børge Freiberg er født 27. april 1971. Han er gift og har 3 voksne døtre. Har kommer egentlig fra Hennes på Hadsel innland, men har jobbet i mange år hos Skretting forfabrikk på Børøya før politikken ble heltidsjobb.

Mange er nå spent på om Freiberg vil forsøke å få gjennomført en konsekvensutredning av olje- og gassvirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen, selv om det både lokalt og i store deler av landet er sterk motstand mot dette.