Og navnet er Nora

Statistikken for fjorårets mest brukte navn på nyfødte er klar, og igjen er det Nora og Emma som ligger på topp hos jentene. Emil og Elias topper hos gutta i Nordland.

Sjansene er stadig stigende for at Nora og Emil blir et par i fremtiden, da dette er de mest brukte navnene på babyer nå (illustrasjonfoto).

På landsbasis er Jakob det mest brukte guttenavnet, men dette er ikke særlig populært valg i Nordland. Faktisk er dette navnet nede på 13. plass i vårt fylke.

Her er det derimot Emil som topper statistikken for 2020, tett fulgt av Elias og Noah. Trenden er uansett korte og enkle navn, med flere vokaler.

Troms og Finnmark er ikke enig i dette, og her er det William som topper navnestatistikken for gutter, foran Noah og Henrik.

For jentene i Nordland er det Nora, Emma og Sigrid topper, mens det lenger nord er Olivia og Ella som fenger mest i Troms og Finnmark.

Torsdag morgen slapp SSB navnestatistikken for 2020. Navnene som topper lista av populære navnevalg i Norge var jentenavnet Nora og guttenavnet Jakob/Jacob.

416 jenter fikk navnet Nora i fjor, mens 422 gutter fikk navnet Jakob eller Jacob.

– Den stabile trenden er jentenavn som slutter på «a» og bibelnavn blant gutter, seier seksjonssjef Jon Olav Folsland i Statistisk sentralbyrå (SSB) til NRK.

Forskerne mener at det nå er en trend at gamle navn kommer tilbake, gjerne etter 120 år.

Et populært navn blir «utslitt» etter noen år, og blir etterhvert «tantete» og senere forbundet med «besteforeldre». Så kommer det tilbake igjen for en ny runde.

– Nora er en kortform av Eleonore, og dukket opp i kjølvannet av Ibsens «Et dukkehjem». Nora var lite brukt mellom 1940 og 1980, men så kom et oppsving sammen med mange andre korte jentenavn som slutter på «a», forteller seniorrådgiver Jørgen Ouren i SSB.

Nora var også toppnavn i 2012 og 2014, og kom på andreplass i 2019. Det er det tredje mest brukte jentenavnet etter årtusenskiftet, etter Emma og Sara.

54 prosent av jentene som ble født i 2020 fikk et navn som slutter på «a». I 1947 var tilsvarende andel 12,5 prosent.

Jakob eller Jacob kom inn på topp 10-listen i 2013, og har siden tatt førsteplassen både i 2017, 2019 og 2020.

Jakob er et hebraisk navn av ukjent opphav, og er et typisk bibelnavn. Når vi finner Noah på tredje, Filip på femte og Lucas på syvendeplass, ser vi at bølgen med bibelske guttenavn lever i beste velgående.