Nyfarget hundreåring

Et av Sortlands eldste bygg får i disse dager «blåby-farger». Kunstner Bjørn Elvenes setter stadig mer preg på byen i samarbeid med gårdeiere som ser verdien av prosjektet.

-All ære til gårdeier Marius Steiro, som våger å la gamle bygg bli en del av blåby-prosjektet, sier kunstner Bjørn Elvenes. Bak ham skifter «Johnsen-gården» fra grått til blått.

Blåby-prosjektet har fått et lite løft i 2017, samtidig som Sortland by kan feire sitt jubileum. Det gamle «meieri-bygget» ved Kulturfabrikken har fått gul farge og ny leietaker er Vesterålen Sparebank. Bygget ble satt opp i 1901, da Sortland Meieri ble etablert.

Nå males også Johnsen-gården, like ved tribunen. Denne kalles av noen «Holten-gården», etter forrige eier som var lærer Aslaug Holten (Aspen). Opprinnelig var det Fredrik Walthinsen som fikk bygget gården i 1918, under ledelse av byggmester Jørgen Strandskog. Gården har i flere år vært fredet, som et av de 3 gamle trehusene langs Torggata.

-Vi vet jo ikke sikkert hvilken farge disse gamle gårdene hadde opprinnelig. I alle fall har fargen vært endret flere ganger i tidenes løp. Jeg synes ikke det bryter med ønsket om å verne byggene, at vi nå kanskje legger på nye farger, sier «fargemester» Bjørn Elvenes i en kommentar til Vesterålnytt. Han håper at også nabohuset (Hammer-gården) kan få ny farge, som en del av den ombygging og oppussing som skal skje.

-Jeg har god kontakt med flere sentrale gårdeiere på Sortland som ser verdien av å delta i Blåby-prosjektet. Om ikke lenge vil dette komme til syne på flere bygg, forteller Elvenes. Han fargesetter nå byggene ut fra sin egen palett (fargekart), som gir helt særegne nyanser.

Kunstner Bjørn Elvenes vil gjerne fargesette både Hammer-gården og Svendsen-gården, som begge ligger i Torggata, når nå Johnsen-gården har fått ny «look».

-Johnsen-gården skifter fra grå til hovedfargen «sigerfjordblå». På hjørnebordene vil det være «djupfjordblå», mens det blir «selnesgrønn» på vinduskledningene. «Kleivagul» blir kontrastfargen i første etasje, mens den er «jennestadgul» på vinduene i andre etasje, forteller kunstner Elvenes.

Gården ble kjøpt av Marius Steiro for kort tid siden, etter at Aslaug Holten Aspen gikk bort i fjor. Det er hybler og leiligheter i gården, pluss et solstudio i første etasje. Et lokale er også ledig her, som tidligere har vært brukt til både blomsterbutikk og frisørsalong.

Walthinsen & Sønn bygget altså gården i 1918. Han var skredder og hadde klesforrretning. Fra 1928 overtok Joh. Johnsen AS og drev en mer assortert handel her i ca ti år. Firmaet flyttet tilbake til Holten ved Jennestad i slutten av 30-årene, men gården har altså vært i familiens eie helt frem til nå, med ulike leietakere.

-Det er interessant å jobbe med Blåby-prosjektet og få innblikk i historien til Sortland by. På disse hundre årene har jo stedet utviklet seg enormt og Sortland er jo fortsatt en ung by med rivende utvikling, påpeker Bjørn Elvenes.

I sommer gav han ut en plakat i forbindelse med byens jubileum og har fortsatt noen eksemplarer igjen av denne. Plakaten kan bestilles hos kunstneren eller via denne linken.