Ikke noen fiskebåt

Onsdag kveld fikk Sortland havn besøk av en litt spesiell lystbåt, som har vært sommerens snakkis i nord. Den 75 fot lange «batman-båten» eies av en omstridt fisker fra Båtsfjord.

Sunseeker Predator 75 er 23 meter og har to motorer på 1.350 Hk, som gir marsjfart på ca 30 knop. Her ved Esso Havnas nye flytebrygge på Sortland onsdag kveld.

Fisker og reder Mikal Solhaug (44) fra Båtsfjord var trolig på Vesteråls-visitt onsdag, ettersom i alle fall båten hans la til kai ved Esso havna utpå kvelden. Båten gikk fra Tromsø kl 16.28 og ankom Sortland kl 20.41. Den hadde hatt marsjfart mellom 25 og 33 knop, ifølge sporingen hos MarineTraffic. Det er jo ganske bra fremdrift å kjøre fra Tromsø til Sortland på 4 timer.

Båten er en Sunseeker Predator 75, som har kjørt rundt hele kysten fra Aker Brygge. Båten ble solgt av Sundal Yacht i Vestfold. Salgssummen er ukjent, men på nettet ligger flere Predator 75 fra rundt 2001 avertert til priser fra 3 millioner til 9 millioner, avhengig av utstyr og vedlikehold.

Ifølge annonsen fra Sundal Yacht er det to kraftige MAN motorer på 1.350 Hk som sørger for god fremdrift. -Båten gjør behagelige 30+ knop og glir nydelig gjennom havet og bølgene, fortalte annonsen. Båten er 75 fot lang, eller 23 meter om man vil. Bredden er hele 5,18 meter, og den stikker halvannen meter ned i sjøen.

På hekken har båten nå et stort emblem med M og S, nærmest som et dollartegn. Dette er initialene til eieren Mikal Solhaug. Han er en omstridt fiskebåtreder fra Båtsfjord i Finnmark, som har fått laget sin egen farge og design på båten ved hjelp av foliering.

«M. Solhaug» var egentlig en stor linebåt på 34 meter, og antatt å være verdens største «handegner». Båten ble kjøpt fra Tyrkia i 2014 av Mikal Solhaug i Båtsfjord. Senere solgte han både båten og fiskekvote, med fortjeneste på flere titalls millioner. Fartøyet eies nå 51 prosent av Rolf Bjørnar Tøllefsen og 49 prosent av Stig Tore Ervik fra Stadlandet. De tilbød 134 millioner kroner for fartøyet, som opprinnelig kostet ca 80 millioner.

NRK og flere andre medier har omtalt reder Mikal Solheim i flere saker der han er stevnet for domstolene. I fjor var det en sak ved Øst-Finnmark tingrett, der selskapet Sevnor Ltd reiste erstatningssak mot Solhaug og tok utlegg i verdier for 63 millioner. Selskapet hjalp Solhaug å finansiere linebåten og ville delta direkte i prosjektet. Etter salget av båt og kvoter ble det strid om hva som var avtalt tidligere og om Sevnor skulle ha en del av fortjenesten. Denne striden skal ifølge NRK opp for Oslo tingrett, som skal avgjøre hvilke avtaler som egentlig er gyldige.

Ifølge regnskapsregisteret hadde Mikal Solhaug et meget godt år i 2016. Han eier selskapet «Mikal Solhaug Holding AS», som hadde driftsinntekt på 116 millioner i fjor. Her ble det et overskudd på 27 millioner og Solhaug kunne bevilge seg et utbytte på 2,9 millioner. Holding-selskapet eier flere datterselskap som driver innen fiskeri. Solhaug har dermed ifølge regnskapene god dekning for investeringen i sin nye lystbåt.