Nu kjem han me han

Et nord-norsk uttrykk beskriver værbildet nå ganske godt i Vesterålen. «Nu kjem han me’ han» betyr noe slikt som at det blåser opp, og gjerne følger både sterk vind og mye regn.

Værmelder Siri Wiberg er statsmeteorolog og varsler nå heftig væromslag for Vesterålen og Nord-Norge. Bildet er et skjermklipp fra NRK Nordland mandag, med varsel for tirsdag.

Allerede mandag kveld slo temperaturen i Vesterålen over fra minus til pluss. Tirsdag er det ventet opptil 8 varmegrader. Vinden vil øke på utover dagen, slik at det tirsdag kveld og natt til onsdag kan bli stiv til sterk kuling mange steder i regionen. Utsatte sted kan kanskje få kortvarig liten storm.

Utfordringen er imidlertid is og snø som har lagt seg den seneste uken, og nå vil smelte i løpet av kort tid. I første omgang betyr dette speilglatte veier, som kanskje følges av mye vann og sørpe i veisporene. Det er derfor sendt ut OBS-varsel for trafikken både tirsdag og onsdag. Lokalt venter man  60-90 mm nedbør i løpet av et døgn på Helgeland og Saltfjellet, mens det lenger nord kan komme 40-60 mm.

«Kakelinna» er et gammelt uttrykk om en mildværsperiode like før jul. Før i tiden trodde man at noen dager med mildvær i adventa kom av all fyringen i forbindelse med steking av julekakene. Meteorologene forteller på sine nettsider at man ikke helt tror på dette, selv om nå altså fra tirsdag kommer mye varmluft inn over Norge som kan smelte en del snø.

En av de veistrekningene i Vesterålen som har vært mest utfordrende i vinter er fra toppen av Hadselbrua og til Stokmarknes. Her er det slitt ned dype spor i asfalten og i tillegg ligger det is, slik at bilene må følge et smalt spor i veibanen for å unngå sleng. Flere nestenulykker har vært her, uten at Statens Vegvesen eller den lokale entreprenøren har klart å løse problemet. Fartsgrensen er derimot satt ned til 60 km/t for å minke risikoen.

Snødybden i Vesterålen er mange steder omkring 25 centimeter. Det har vært kuldegrader i ca en uke. Den kjøligste dagen var 13. desember der det på Sortland var 8 minus. Flere andre sted i regionen var det målt mye lavere temperatur og det blir derfor en stor overgang når man nå kommer opp i 8 plussgrader.

Frem mot helga ventes det bedring i været og meteorologene mener det faktisk kan komme litt snø på lille-julaften. Mildværet vil nå holde seg i flere dager, men det kan altså likevel bli hvit jul i Vesterålen. Prognosen for dette er imidlertid svært usikker ennå.