Innspurt for julegaver

Kun en uke igjen til julaften. Det betyr innspurt for de som ikke har kommet i mål ennå med julegavene. Søndag var mange butikker åpne og mye folk fant veien til lokale kjøpesentre.

-Mange kjøper bøker som julegave, forteller Maria Schultz Holm ved Norli bokhandel i Sortland storsenter. To lokale bøker er her å finne på handlelista; Godt Haill II og Swartalandet som ble Blåbyen.

Mange bruker betydelige beløp på julegaver, men også mat gjør et stort utslag på budsjettet for Ola og Kari Nordmann. Tall fra Hovedorganisasjonen Virke viser at nordmenn i snitt handler mat, drikke og andre dagligvarer for 4.460 kroner hver i desember. Det er 20 % mer enn i en vanlig måned.

Statistikken forteller at norske forbrukere trolig vil handle for ca 56 milliarder kroner i desember og det betyr 10.700 kroner pr person. Vesterålen har ca 30.000 innbyggere og det betyr at butikkene her vil omsette for omkring 320 millioner før jul. Dette er viktige kroner for mange butikker, særlig for de som selger typiske gaveartikler og leker. Bøker, klær og elektronikk er også typiske julegaver.

To lokale bøker er i salg ved årets julehandel. Den ene er «Godt Haill II», som er utgitt av firmaet EventYR as i Bø og magasinet Yderst. Boka er en oppfølger til fjorårets bok med samme navn og her finner man flotte bilder og reportasjer fra hele Vesterålen. Den andre lokale boka er historien om Sortland og Blåbyen, med portrett av kunstneren Bjørn Elvenes. Tittel på denne boka er «Swartalandet som ble Blåbyen» og utgiver er Tablå as med forfatter Ronny Jarl Jensen. Begge bøkene selges via lokale bokhandlere.

Kunstner Bjørn Elvenes signerte lørdag bøker hos Notabene i Skibsgården. -Denne boka måtte jeg bare ha, sier Elna Viola Gundersen, som røper planer om en egen lyrikkbok. -Jeg er veldig glad i bøker, sier hun mens Bjørn signerer.

For mange dreier julen seg mest om å nyte noen fridager, besøke slekt og venner, pluss kanskje spise litt ekstra godt og nyte livet. Dagligvarebutikkene har derfor også hektiske dager foran jul. I fjor ble det priskrig på enkelte varer, men dette er ikke skjedd i samme omfang i år. Noen spredte tilløp har det vært og konkurransen om kundene er hard, også i Vesterålen.

– Nordmenn er veldig glad i tradisjoner, og god mat og drikke er viktig for å få den rette julestemningen, sier Ingvill Størksen, direktør for Virke dagligvare.

I desember vil vi handle mat, drikke og andre dagligvarer for totalt 23,4 milliarder kroner. Vel 81 prosent av handelen skjer i dagligvarebutikker – men også vinmonopolet, taxfreesalg, kiosker, bensinstasjoner, helsekostbutikker og forretninger for frukt, grønt, fisk og godterier har godt besøk i julen.

– Julen er en tid for tradisjoner, enten man reiser hjem til jul, eller vil gjenskape barndommens smaker, forteller Størksen. Tall fra Matprat viser at vi ikke er særlig eksperimentelle på selveste julaften, men spiser stort sett det samme hvert år.

– 67 % av østlendingene vil ha svineribbe, og 69 % vestlendingene vil ha pinnekjøtt på julaften, slår Størksen fast. Dette tallet er nokså stabilt, og viser at særlig julaften er en kveld der menyen er svært tradisjonsrik, sier Ingvill Størksen.