Nakenfoto til 740.000 kr

Nordland fylke har betalt over 400.000 kroner for «kunsteriske nakenbilder» under Bodø Biennale. Regnskapet viser at kunstprosjektet har kostet totalt 740.000 offentlige kroner.

Fylkesråd for kultur i Nordland, Aase Refsnes (SV), mener kostnaden «er helt grei» for et knippe nakenfotos av nordlendinger. Bildet her er vår fotomontasje av Aase Refsnes (foto: NFK/T.W. Skille) og innfelt fotos av Spencer Tunick.

Nordland fylke har mange oppgaver, men de viktigste er fylkesveier og videregående skoler. Kunst og kultur inngår imidlertid også og her er det satt av en del millioner som bevilges til ulike formål innen den sektoren.

I forbindelse med Bodø Biennale ble kommunen enige med fylket om å sponse et litt spesielt kunstprosjekt. Nordland fylkeskommune og Bodø kommune inviterte den amerikanske kunstneren Spencer Tunick til Bodø i august for å skape det kunstverket «Bodø Bodyscape». Tanken her var å samle noen titalls nakne nordlendinger på ulike steder i Bodø og fotografere dem.

Prosjektet er gjennomført og blir betegnet som en suksess. – På samme måte som Skulpturlandskap Nordland i sin tid skapte mye og høylytt debatt, har dette litt spesielle prosjektet gjort det samme. Jeg er glad for engasjementet og at resultatet ble så utrolig bra, sier fylkesråd Aase Refsnes.

En del har imidlertid reagert på kostnadene for dette prosjektet. Nå foreligger regnskapet og det viser seg at nakenbildene har en prislapp på 740.000 offentlige kroner. Av dette har Nordland fylke betalt 440.000 kroner, mens Bodø kommune har dekket 300.000 kroner.

– Det regner vi som helt greit. Det virker som kunstprosjektet har slått godt an hos Bodøs befolkning. Jeg har i alle fall registrert at mange som var skeptisk, nå uttrykker at bildene var flott, underbygger fylkesråd for kultur, miljø og folkehelse, Aase Refsnes (SV).

Refsnes mener Nordland fylkeskommune har fått god kunst og mye publisitet for pengene. Også om man tar med kostnadene til forprosjektet, der Spencer Tunick med sine samarbeidspartnere var på befaring, og ressursbruken med ansatte som har vært involvert i prosjektet.

Vil du se bildene som ble tatt i Bodø kan du klikke videre på lenken til Bodø Biennale eller på Facebook-siden til fotograf Spencer Tunick. Alle deltakerne i prosjektet fikk et bilde hver som belønning for å kaste klærne og stille opp som statister i prosjektet.

Kunster og fotograf Spencer Tunick har lagt ut 3 bilder på sin Instagram-side fra Bodø med nakne nordlendinger og 3 tilsvarende bilder på Facebook.

Også i rådhuset i Bodø er man fornøyd med nakenbildene. -Gjennom erfaringer fra slike prosjekt kan vi både glede oss og forberede oss til å bli europeisk kulturhovedstad i 2024, sier Ida Pinnerød (AP), ordfører i Bodø kommune.

Regnskapet som Nordland fylke nå har lagt frem viser at forprosjektet kostet 94.000 kroner, pluss innsatsen fra egne ansatte. Budsjettposten her var 125.000 kr. Selve fotoprosjektet hadde budsjettpost på 300.000 fra fylket og same beløp fra Bodø kommune. Prisen ble til slutt 615.000 kroner for Spencer Tunicks dager i Bodø.