Meld ifra om bekymringer
– Vær et medmenneske og bry deg om naboen. La det være lav terskel for å melde bekymring dersom du får en dårlig følelse, sier helsesjefen i Sortland, og alle ansatte kan ta imot slike meldinger.
Bekymret for naboen? Meld ifra til en ansatt i kommunens helsetjeneste (foto: KI-generert illustrasjon VNY).
– Alle som jobber med helse og omsorg som fagfelt kan kontaktes og kan motta bekymringsmeldinger, påpeker helsesjef Sture Jacobsen i Sortland kommune.
Den som blir kontaktet skal sende meldingen videre til riktige instanser.
– Det finnes ingen «alarmknapp» via kommunens hjemmeside, men vi har andre måter å melde bekymring på.
Vi er dessuten i et pågående arbeid for å finne flere alternativ for å melde fra, sier kommunalsjef Jacobsen.
Per nå er det kun en fungerende lenke til å melde bekymring til barnevernet.
Fra tid til annen legges det ut boliger til salgs i Vesterålen hvor det fremgår mindre hyggelige bilder.
Boliger der det åpenbart ikke har vært ryddet, vasket eller stelt på måneder og år, samtidig som noen har bodd der.
– Det har ofte hendt at mange av våre tjenester har bistått med rydding av hjem, for å løfte miljøet rundt mennesket, selv om det ikke er en av arbeidsoppgavene.
Vi tilbyr også den lille ekstra hjelpen om vi ser at innbygger og hjem har behov for det, om vi er ute i tjeneste, sier Sture Jacobsen.
– I tilfeller det ikke gjelder en person som mottar tjenester fra Sortland kommune, hvor dette kan fanges opp, er det pårørende, omgangskrets eller den oppvakte naboen, som blir øynene våre i slike saker.
Vær et medmenneske, bry deg om naboen og la det være lav terskel for å melde bekymring, dersom du får en dårlig følelse, er helsesjefens oppfordring.
– Bry deg om naboen, oppfordrer helsesjef Sture Jacobsen (foto: Sortland kommune).
Sortland kommune er i gang med å opprette «TryggEst» som er vern for risikoutsatte voksne, hvor man kan melde bekymring.
Her er Sortland første kommune i Vesterålen som har meldt seg på tiltaket i regi av BufDir (Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet).
«TryggEst» skal bidra til å forhindre, avdekke og håndtere vold og overgrep mot voksne mennesker som i liten eller ingen grad er i stand til å beskytte seg selv.
Som en del av dette skal kommunene opprette et eget telefonnummer for meldinger til «TryggEst» lokalt.
– Vi har også et arbeid hvor kommuneoverlegen tatt initiativ til å innhente opplysninger fra andre kommuner om en bekymringskanal for å melde saker der helseutfordringer fører til uverdige forhold.
Dette er noe vi kontinuerlig jobber med og ser på forbedringsmulighet.
Det skal uansett være enkelt å melde bekymring til Sortland kommune, en bekymringsmelding sitter vi aldri lenge med.
Vi undersøker saken umiddelbart og iverksetter tiltak i de tilfeller det er mulig med en gang, påpeker kommunalsjef Sture Jacobsen.