Mat og kunst i Nyksund

Fiskeværet Nyksund har ikke så mye med fisk å gjøre lenger. Nå er det kunst og mat som holder liv i stedet. Sommersesongen er viktig og enkelte dager har det nærmest vært trafikkork.

Nyksund i Øksnes

«Ekspedisjonen» ligger sentralt i Nyksund og er det mest kjente spisestedet. Langs denne bryggerekka finner man også de mest oppussede husene, der det stadig skjer forbedringer.

Nyksund har ingen store bedrifter, men det er likevel en del millioner som omsettes i løpet av året. Ekspedisjonen AS, med restaurantene til Monja Fischer og Ringo Haupt, er den største bedrifter med adresse i Nyksund og omsatte i 2015 for 8,8 millioner netto. Under årets sommersesong har Ekspedisjonen servert mat fra to lokaler i Nyksund, da det til tider har vært helt fullt i hovedbyggets restaurant. Hovedbygget eies av Monja og Ringo selv.

Det er sjelden noen gullgruve å drive restaurant, men Monja og Ringo har stort sett hatt pluss i regnskapene alle driftsår. Ingen gjeld og nøktern drift, gjør at man stadig styrker egenkapitalen. Firmaet har også avdeling i Blåbrygga på Sortland, og det fremgår ikke av regnskapene hvor stor andel som omsettes på de to stedene. Derfor har kokke-paret stiftet et nytt selskap kalt Nyksund Ekspedisjonen AS, og vil dermed trolig i fremtiden skille driften klarere på Sortland og i Nyksund.

Ungsmaløya i Nyksund

Holmvik brygge og Discover Vesterålen as ligger på andre siden av vågen i Nyksund, som kalles Ungsmaløya. Her er det Ssemjon Gerlitz og Jasmin Roscher som eier og driver bedriften. Med 1,6 millioner i netto omsetning er det litt lite til å få lønnsom drift, men inntektene har økt litt hvert eneste år. Null gjeld, null renteutgifter og null skatt gjør at utgiftssiden ikke er så voldsom. Holmvik brygge har nokså slitne naboer, da både blåbrygga og betongbrygga ser svært falleferdige ut. Her trenges virkelig bygningsmessig innsats.

Flere utstillinger er å finne i Nyksund. Museum Nord har en mindre samling her, kombinert med bruktbutikken i brygga hos Ole Kaalhus. Nyksund Art gallery drives av Marie Elisabeth Mjaaland i et eget nybygget hus. Noen av årets utstillere her er Gunn Vottestad og Britt Boutros Ghali. Ved siden av dette galleriet ligger en ubebygd tomt som eies av Øksnes kommune. Gunn Vottestad har søkt om festerett, slik at hun kan bygge sitt eget galleri der.

Over på Ungsmaløya finner man Nyksund AS, som er firmaet til Carl Bjarne Christiansen, og driver den nyoppussede brygga helt ytterst på halvøya. Her er det galleri, med mulighet for kaffe og vafler også. Årets hovedutstillere har vært den lokale kunstneren Jarle Hammer og Verena Waddell fra Sandefjord. Hammers bilder har motivene hentet fra historiske Øksnes, mens Waddell har en mer modernistisk stil. Nyksund AS omsatte i 2015 for 1,2 millioner. Det er betydelig mindre enn da firmaet het CCC consulting AS og drev med konsulenttjenester i Kongsberg.