Klart for blå blokk

Frydenlund er navnet på det nye boligfeltet som skal komme på fylling utenfor Sortland storsenter. Den første blokka skal nå påbegynnes, der 18 av 24 leiligheter allerede er solgt.

Slik blir fasaden på blokka, med blåfarger hentet fra paletten til kunstner Bjørn Elvenes. pluss skrift på veggen. Illustrasjonen lyder: Hver dag klokken halv elleve steker min bestemor vaffelkaker til bestefaren min» (foto: Klausengruppen).

Markedet for leiligheter i Sortland by ser ut til å være nesten umettelig. Nå er det klart for første byggetrinn av «Frydenlund Strand», der man skal sette opp en blokk med 24 boenheter. Allerede før byggestart er 18 av disse solgt. Prisene varierer fra 2,3 til 6,5 millioner kroner, ettersom størrelse og beliggenhet varierer mye for de ulike leilighetene.

Planene for «Frydenlund» er at det skal komme flere blokker videre ut i sundet, når man fyller på med mer steinmasser. Dette ligger litt frem i tid, og foreløpig er det bare en blokk som er ferdig planlagt og godkjent. Også de siste detaljene er nå sendt over til behandling hos kommunen og det er så smått startet litt arbeid på tomta. I løpet av sommeren skal selve bygget reises.

Fasaden på blokka vil ha fargene «Sortland-blå» og «Sørfjord-blå». Disse er hentet fra paletten til Blåby-kunstner Bjørn Elvenes. Det blir også en del treverk på fasaden og her får man kontrastfarger inn mot det blå. Bygget er i hovedsak i treverk og mye av fasaden skal kles i sibirsk lerk. Dette er en tresort som krever veldig lite vedlikehold og som gir en naturlig patina.

En park skal også anlegges på sørsiden av bygget og etterhvert kan det komme småbåthavn som en del av den videre utbyggingen i området.

Bygget settes sammen av prefabrikerte moduler. Dette gjør at det både blir kort byggetid og mye av arbeidet foregår inne i en fabrikk, med tørre omgivelser og under streng kvalitetskontroll. Elementene kommer fra fabrikken til det estlandske firmaet Kodumajatehase, som er en stor leverandør av prefabrikerte bygg til hele Europa. Firmaet har blant annet satt opp verdens høyeste bolighus av tre i Bergen. Boligblokken der har 14 etasjer og inneholder 62 leiligheter, gymsal og takterrasser. Høyden på bygningen er 52,8 m.

Bygget på Sortland blir på 4 etasjer med boliger, pluss parkering på gateplan. Blokka vil også ha en leilighet som ikke får fast beboer. Denne er tenkt brukt til gjester, som kan leie seg inn her for kortere perioder. Dermed kan selv de mest mindre leiligheter få storfamilien på besøk og tilby dem husrom i samme bygg.

Selv om det meste av bygget leveres ferdig i moduler til Sortland, så blir det også en del arbeid for lokale bedrifter. Bulldozer Maskinlag skal stå for grunnarbeidet, mens det er Nilsson Haras som har deler av VVS-jobben. Multiconsult og Klausengruppen har lagt alle detaljplaner, sammen med arkitekten. De siste detaljene er nå sendt over til Sortland kommune, slik at man kan få endelig startsignal for byggearbeidene. De første beboerne kan dermed kanskje flytte inn før jul i år.