Ingen profitt på grafitt
Et gruveeventyr var varslet på Jennestad for 4 år siden. Slik gikk det ikke. Hovedmannen bak prosjektet har nå nettopp lansert nye eventyrlige planer med grafitt-klær i Latvia.
Trønderen Gaute Juliussen var mannen bak Norwegian Graphite AS og adm.dir. i selskapet. Han har stadig nye prosjekt på gang, og er her avbildet i laboratoriet i Graphitene International Limited (GIL) i England. Nødutgangen er tydelig merket, like ved …
-Mange tror at jeg var ansvarlig for planene om grafitt-gruver på Jennestad, men jeg har bare vært deltidsansatt og gjort en lokal jobb for Norwegian Garphite as. Men at selskapet nå er varslet oppløst, synes litt merkelig i mine øyne, sier Sortland-mannen Steve Haugerud til Vesterålnytt. Han har vært mye i lokalmedia de senere år og frontet gruveplanene utad. Haugerud er litt oppgitt over situasjonen som er oppstått, men har fortsatt tro på Jennestad-grafitten. -Her er store forekomster, så mulighetene for utvinning er trolig uansett store, mener Haugerud.
Da ordfører Grete Ellingsen i 2012 signert en avtale på vegne av Sortland kommune, om prøveboringer på Jennestad-grafitten, så var avtaleparten Gaute Juliussen som administrerende direktør i Norwegian Graphite as. Avtalene fra den gang er trolig misligholdt og verdiløse i dag. Feltet som var aktuelt for gruvedrift var omkring den gamle «Godlia gruve», der Sortland kommune er grunneier. Ettersom avtalene er misligholdt, er dermed kommunens tillatelser utløpt.
Regnskap var ikke prioritert oppgave hos Norwegian Graphite AS og Gaute Juliussen, da selskapet ble stiftet i 2012, med 30.000 kr i aksjekapital. Dermed er det senere kommet flere varsel fra Brønnøysund om tvangsoppløsning. Styrets leder er ifølge aksjeloven ansvarlig for at regnskap blir levert. Forsinkelsesgebyret er personlig og kan komme opp i 53.000 kr om regnskapet ikke blir levert. Den regninga har trolig Juliussen fått, selv om han nå bor i London. Juliussen sendte derfor nylig ut varsel om at selskapet skal oppløses, slik at det kan slettes fullstendig. Inntekter av betydning har det uansett ikke vært for selskapet, men man har trolig opparbeidet seg en betydelig gjeld.
Gaute Juliussen stiftet i fjor et annet selskap, Norwegian Graphite Technologies as, som er datterselskap av engelske Graphitene International Limited. Aksjekapitalen er på 30.000 kr også her, men nå fordelt på 300.000 aksjer a 10 øre. Juliussen er frontfigur i begge disse og har blant annet en nettbutikk med salg av foredlet grafikk på boks og i spann. Hvor denne grafitten kommer fra, oppgis ikke konkret i nettbutikken. Bildet her viser en bøtte ultra-ren grafitt som du nå kan kjøpe i nettbutikken til Gaute Juliussen fra London. Den inneholder 100 gram og koster omkring tusen kroner.
Siste nytt er at Graphitene International Limited har åpnet avdeling i Litauen, og skal her utvikle og selge tekstiler som er både intelligente og har høy ytelse. Klærne vil selvsagt være basert på siste nytt innen nanoteknologi, med grafitt som utgangspunkt. Her søkes det om midler fra EU til utvikling av produktene. Slike EU-midler var det også søkt om til Norwegian Graphite as. I tillegg til grafitten på Jennestad i Sortland, hadde man også Fonndalen i Meløy. Innovasjon Norge ga i 2013 tilskudd på 650.000 kroner til utforsking av og prøveboring på forekomsten i Fonndalen.
Gaute Juliussen tok økonomisk utdannelse i USA og ble intervjuet i år 2000 hos nettavisen Forbes.com. Allerede da hadde han store planer. I intervjuet fortelles det at han vil forlate USA og dra til Europa for å starte nye bedrifter. Europa kan teknologi, men har ikke godt entreprenørskap. Han vil derfor ta saken i egne hender og bli direktør for en dot-com oppstart i stedet (dot-com betyr internett/data-selskap). Ledere med hans erfaring er det så få av i Europa at han ikke skulle ha noe problem å finne en jobb. Han kan imidlertid finne det vanskelig å sitte i den andre enden av forhandlingsbordet, når han søker finansiering, forteller han til Forbes.
16 år senere er merittlisten til Juliussen lang. Akkurat nå fremstår han som CEO (toppsjef) for selskapet Graphitene Ltd i England og stiller med følgende spesialiteter: «Graphite & Graphene, Renewable Energy project development, Natural Resources investment banking; Corporate Turnarounds & Restructurings, cross-border Mergers & Aquisitions». Verdt å merke seg er her at en av hans oppgitte fagfelt er restrukturering og omstilling av selskap, pluss finansiering på naturressurser. Alt dette manglet på Jennestad.
Professor Sunniva Haugen ved NTNU i Trondheim har vært brukt av Gaute Juliussen som faglig frontfigur. Hun skriver i en epost til Vesterålnytt at hun ikke har noe med Juliussens selskaper å gjøre, og vil be ham om å stryke henne i oppføringene. Hun har tidligere jobbet ved Boliden og Skaland, men jobber nå i Sverige. Status i skrivende stund er at eventyret om grafitt-gruver på Jennestad, fortsatt kan fortone seg som litt eventyrlige.
Leonhard Nilsen & Sønner driver ellers Skaland Graphite as på Senja, og omsetter for vel 40 millioner i året. Driften har gått greit her, men det økonomiske resultatet er magert. LNS holder akkurat pluss i regnskapet på Skaland. Markedet for grafitt i verden er altså ikke så bra, ettersom Kina også her er en storprodusent med lave priser.