Husk å fornye

Har du fortsatt det store rosa førerkortet? Da er det på tide å kontakte Vegvesenet for å få et nytt. Det gamle blir ugyldig etter årsskiftet, så nå nærmer man seg utløpsgrensen fort.

Denne typen førerkort blir ugyldige 1. januar 2023 (foto: Henriette Busterud, Statens vegvesen).

De som fortsatt har det store rosa papirførerkortet i plastlaminat, utstedt i årene 1979 til og med 1997, må fornye førerkortet innen nyttår.

Du kan fornye førerkortet også etter nyttår, men da har du ikke førerrett fra 1. januar og frem til fornyelsen.

Alle førerkort i bankkortstørrelse er fortsatt gyldige i mange år framover.

Per i dag er det 79.204 personer under 80 år som har førerkort utstedt mellom 1.4.1979 og 1.1.1998 som sitt sist utstedte førerkort.

De som er 80 eller eldre må uansett fornye førerkort med helseattest, og er derfor ikke tatt med i det oppgitte antallet.

Men de har samme frist for å bytte ut det store gamle førerkortet, som alle andre som vil beholde førerretten over nyttår.

Du må ta nytt bilde for å fornye førerkortet ditt. Bildet tar du på en trafikkstasjon.

Statens vegvesen godtar følgende som legitimasjon: norsk bankkort med bilde og fødselsnummer og norsk pass (ikke nødpass).

Dessuten norsk nasjonalt ID-kort (med og uten reiserett), norsk førerkort utstedt etter 1. januar 1998, norsk digitalt førerkort, Forsvarets ID-kort og norsk sjøfartsbok.

Du kan bestille og betale det nye førerkortet mens du er på trafikkstasjonen.

Du får da med deg midlertidig førerbevis som du benytter sammen med godkjent legitimasjon til du får nytt førerkort i posten.

Eller du kan bestille førerkortet selv etter at du har vært på trafikkstasjonen, ved å logge inn i selvbetjeningsløsningen på nettsiden vegvesen.no.

Det forutsetter at du ikke har byttet navn siden det store rosa førerkortet ble utstedt. Etter bestilling kan du laste ned midlertidig førerbevis fra Din side på vegvesen.no.