For travel på ferie

Mange nordmenn bruker privatbilen i ferien denne sommeren og UP har sett en urovekkende tendens med råkjøring. Så langt er 3.740 førerkort blitt beslaglagt av politiet i år.

UP er på veiene i nord og merker øket fart denne sommeren, som gir flere bøter og beslag av førerkort (foto/ill.: Politiet).

– Dette er svært urovekkende og en tendens vi ser over hele landet nå. Så kraftige økninger betyr at mange har grisekjørt i sommer, som er bekymringsfullt med tanke på at så mange er på bilferie i år, advarer UP-sjef Steven Hasseldal.

Hittil i år (til uke 30) har UP beslaglagt over 20 prosent flere førerkort enn i fjor. Tallet er 3.748 i år mot ca 3.000 i fjor. Merk at dette er beslag og ikke endelige domfellelser og kun tall for UP.

909 sjåfører er i juni anmeldt av UP for grove fartsovertredelser, mot 590 i fjor. En økning på 54 prosent. Merk at dette er anmeldelser og ikke domfellelser og kun tall for UP.

– Hele politiet, både distriktene og UP, jobber hver dag med å forebygge alvorlige ulykker, noe tallene også viser. Og vi tar mange av verstingene. Kontrollfokuset vårt er stort nå i sommer, men det er nedslående å se disse tallene, sier Hasseldal.

– Jeg håper folk bruker hodet når vi går inn i de siste sommerukene nå. Vi vil at alle skal komme trygt frem og da må alle bidra til å holde veiene trygge.

Politiet oppfordrer alle til å holde fartsgrensene, være rusfrie og vise hensyn i trafikken.

I forrige uke omkom en kvinne i frontkollisjon på E6. Fører av den ene bilen er siktet for uaktsomt drap og har selv fortalt i avhør at han tror han kan ha sovnet bak rattet. Politiet i Nordland understreker at etterforskningen ikke er ferdig.

En 19 år gammel mann fra Helgeland ble nylig dømt til 36 dagers fengsel og er fradømt retten til å føre førerkortpliktig motorvogn for en periode på tre år og seks måneder. Han kjørte bil i 202 km/t i en 80-sone.