Finske jagere til Andøya

Andenes blir utgangspunkt for 8 finske jagerfly som skal delta i øvelsen Nordic Response. Jagerne inngår i et antall på 100 fly som vil samhandle og adlyde ordre fra kommandosenteret i Bodø.

To finske F/A-18 Hornets, to svenske JAS 39 Gripens og to norske F-35 (foto: Finlands forsvar).

Vinterøvelsen Nordic Response vil for første gang samle luftforsvaret i de tre nordiske nabolandene, etter utvidelsen av NATO.

Totalt vil det finske luftforsvaret sende 12 jagerfly til øvelsen av typen «F/A-18 Hornet».

Åtte av flyene vil operere fra Andøya flybase, melder det finske luftforsvaret.

Karelia Air Wing vil utplassere kampflyene til Norge for å øve på operasjon fra en alliert flybase, og motta vertsnasjonsstøtte fra det norske luftforsvaret.

Lapland Air Wing vil tildele Hornets-flyøvelsesoppdragene fra Oulunsalo, og gi vertsnasjonsstøtte til de amerikanske KC-135 Stratotanker-lufttankene og tyske A400M-transportflyene som opererer fra Rovaniemi.

Luftoperasjonene vil bli planlagt ved Joint Air Operations Center (JAOC) som skal etableres i Bodin, nær Bodø, så lenge øvelsen varer.

Finske stabsoffiserer og kontroll- og rapporteringssenterpersonell vil bidra til planlegging, kommando og kontroll av luftoperasjonene.

Øvingsoppdragene skal gjennomføres 4.–15. mars 2024 i områdene som strekker seg over nordområdene i Norge, Sverige og Finland.

Daglig luftaktivitet vil finne sted mellom kl. 10.00 og 23.00.

Øvelsen «Nordic Response 24» arrangeres i tidsrommet 4. til 15. mars, og dette blir det finske forsvarets viktigste internasjonale øvelse for året.

Tolv finske luftvåpen F/A-18 Hornet multi-rolle jagerfly og cirka 250 flyvere vil delta i øvelsen.

Hovedmålet med Nordic Response 24 for det finske luftforsvaret er å utvikle evnen til å planlegge og utføre multinasjonale luftoperasjoner i nord som en del av felles NATO-operasjoner.

Luftforsvaret vil også øve på å sende en kampflyavdeling til Norge for å operere som en del av alliert luftmakt, og gi vertsnasjonsstøtte til de allierte flygende enhetene i Finland.

Mer enn 100 fly fra Finland, Sverige, Norge og andre NATO-medlemsland vil fly i Nordic Response 24.

Fly involvert i øvelsen vil involvere jagerfly, luft-til-luft tankskip, transport- og overvåkingsfly samt transport og kamp-helikoptre.

Femte generasjons jagerfly som deltar i øvelsen vil inkludere Royal Norwegian Air Force F-35A og United States Marine Corps F-35B som opererer fra Norge, og Royal Air Force F-35B fra hangarskipet HMS Prince of Wales.