Dyrt å nekte nymåler

Et lite fåtall personer har avvist nye strømmålere fra Vesterålskraft. Disse vil uansett få ny måler, men uten ny sender, og her vil det også følge med en ekstra faktura på et par tusenlapper.

Prosjektleder Ola Pedersen i Vesterålskraft viser frem den nye måleren som heretter skal samle inn strøm-data fra hele regionen til kraftleverandørene (foto: VK).

Montasje av nye strømmålere i Sortland kommune nærmer seg slutten, mens jobben i Bø og Øksnes er godt over halvveis. Bytte av strømmålere er vedtatt gjennom Energiloven og §4 i AMS-forskriften. Kun to promille av Vesterålskraft sine nettkunder er innvilget fritak på grunn av dokumenterbar ulempe med ny måler.

Disse har fått ny AMS-måler, bare uten kommunikasjonsenhet. Dette forteller Vesterålskraft i en pressemelding.

– Vi ønsker å takke alle kunder som hittil har hjulpet oss med gjennomføringen av montasjen sier Ola Pedersen, prosjektleder i Vesterålsraft Nett. – Vi håper også at kundene som gjenstår vil være behjelpelig for at vi skal komme i land med prosjektet.

-Enkelte kunder har dessverre nektet å besvare våre henvendelser, eller på annen måte prøvd å unngå montasje. Et lite antall nettkunder vil derfor motta tiltaksbrev med beskjed om å opprette kontakt med oss for målerbytte, sier Pedersen, som poengterer at Vesterålskraft Nett er forpliktet til å bytte ut måler på alle sine målepunkter.

Når mesteparten av nettkundene har fått ny AMS-måler vil Vesterålskraft Nett gradvis miste kontakten med de få gamle strømmålerne som er igjen. – Når vi mister kontakten vil forbruket bli stipulert for kundene som nekter å bytte ut den gamle strømmåleren, noe som gir feilaktige fakturaer, sier Pedersen.

Nettselskapene eier strømmålerne og bestemmer hvilken måler som skal være installert. – Skal vi få gjort jobben vår effektivt er vi avhengig av å ha få tilgang til alle målere, noe vi også har rett til gjennom nettleieavtalen som alle nettkunder er forpliktet til, fortsetter han.

-Vi ønsker ikke å la alle våre nettkunder måtte betale for kostnader som genereres av noen få som nekter å bytte AMS-måler, sier Pedersen. – Disse enkeltpersonene blir håndtert ved slutten av prosjektet, og de må selv dekke kostnadene vi har med å har ved å bytte ut måleren, fortsetter han. Denne kostnaden er estimert til ca kr 2.275,- for den enkelte kunde.

Alle Vesterålskraft sine nettkunder har hatt fjernavleste strømmålere siden 2003 som har sendt målerverdier via radio-signaler og mobilt bredbånd. – De nye AMS-målerne sender oss målerverdiene på akkurat samme måte, sier Pedersen. – Forskjellen er at vi nå får bedre oversikt over strømnettet og kan oppdage jordfeil, avvik i spenningskvalitet og strømbrudd mye raskere.