300 invitert til fest

Lørdag kan inntil 300 nye landsmenn og -kvinner samles til fest på Sortland og markere at de er blitt norske statsborgere og få offisiell gratulasjon av fylkesmann Hill-Marta Solberg.

For et år siden var det også statsborgerfest i Kulturfabrikken og deretter la Fylkesmannen i Nordland ut dette bildet av alle som fikk et håndtrykk av Hill-Marta Solberg (foto: FMN).

Målet med statsborgerseremonien er å ønske nye statsborgere velkommen og markere at nye medlemmer tas opp i det norske fellesskapet. Seremonien er en festdag, og man bestemmer selv om en vil delta. Hvor mange av de 299 som virkelig kommer, er ennå ikke klart.

Det er altså på Kulturfabrikken Sortland det skjer lørdag. I tillegg til fylkesmann Hill-Marta Solberg blir det trolig flere fremtredende gjester og noen som vil underholde med kulturelle innslag. Det er satt en nedre aldersgrense på 12 år for de som inviteres til seremonien.

I fjor var det 38 nye statsborgere som sto i sentrum for markeringen som Fylkesmannen arrangerte i Sortland. Da hadde man opprinnelig invitert ca 146 personer, fra den nordlige delen av fylket.

De fleste valgte altså å ikke stille opp av ulike årsaker, men mange av de som deltok ga uttrykk for at seremonien var en viktig markering for dem. – Dere gjorde vår dag, sa Nathalya Hansen fra Vågan. Slike utsagn er også med på å gjøre dette til en minnerik dag for alle.

De 38 som deltok i fjor kom fra Hadsel, Narvik, Sortland, Øksnes, Vestvågøy, Ballangen, Vågan, Andøy og Lødingen. Deres opprinnelsesland er Afghanistan, Brasil, Burma, Eritrea, Etiopia, Filippinene, Iran, Italia, Kina, Somalia, Sudan, Sør-Afrika, Thailand og Ukraina.

Tidligere i år samlet Fylkesmannen de sørligste kommunene til fest i Bodø. Her møtte det 107 nye statsborgere, som ble ønsket velkommen av fylkesmannen i en seremoni på Nord Universitet. Disse kom opprinnelig fra svært mange ulike land rundt omkring i verden.