3 har korona i Sortland

Søndag ble det opplyst at et tredje tilfelle av covid-19 er bekreftet i Sortland kommune og dermed er det nå altså tre syke med korona. To smittede ble oppdaget på onsdag og alle kommer utenfra.

Tester lokalt har vist at 3 personer i Sortland nå har viruset covid-19, som i dagligtale ofte omtales som korona (illustrasjonsfoto).

-Det er registrert en ny smittet i Sortland i dag, lyder den nøkterne meldingen fra Sortland kommune søndag. Forrige melding var også nøktern. -Det er registrert to nye smittede onsdag 21. oktober, var meldingen for fem dager siden.

-Det antas være importert smitte også i dette tilfellet, sier kommuneoverlege Mette Røkenes i en kommentar til Bladet Vesterålen. Også onsdag var kommentaren at smitten kom utenfra.

-Dette er også importert smitte, men det er ingen sammenheng mellom de personene som er smittet onsdag, sa Mette Røkenes da til BLV.

En av de smittede kom med flybussen fra Evenes til Sortland om kvelden den 17. oktober. Kommunelegen har derfor bedt reisende på dette tidspunktet om å være særlig observant med symptomer.

Så langt er det siden starten på pandemien i vår 12 personer i Sortland kommune som har fått påvist covid-19. Oppfordringen er stadig å følge de generelle rådene om smittevern, ved å holde avstand, håndhygiene og være hjemme ved symptomer på influensa.

Koronatelefonen til Sortland kommune (952 64 105) er betjent alle hverdager mellom 08.15 og 13.30. Ta kontakt om du mistenker at du er smittet eller har spørsmål rundt dette.

Hvis du tror du kan være smittet, må du ringe fastlegen din og ikke møte opp på legekontoret. Hvis du ikke får tak i fastlegen, kan man ringe legevakt (116 117).

Regjeringen anbefaler å unngå unødvendige reiser til utlandet. Alle som kommer til Norge fra utlandet, med unntak av gitte områder i Norden og Europa med tilstrekkelig lav smittespredning, skal være i hjemmekarantene i 10 døgn.

Hele Sverige er nå merket rødt, og det samme gjelder Polen, Estland, Latvia og Litauen. Det er mange fra disse landene som jobber i Norge på kortere eller lengre kontrakter. Nå skal alle disse direkte i karantene.

Når du kommer til Norge fra et «rødt område» bør du dra rett til egnet sted for å gjennomføre karantenen, helst med egen transport. Hvis du blir nødt til å oppholde deg på et offentlig sted eller ta offentlig transport, bør du ha på munnbind til du er framme.

Prøv å unngå avganger der du ikke klarer å holde minst 1 meters avstand til andre, lyder oppfordringen som står å lese på FHIs hjemmside.