Tidlig mat i Hadsel

Eldre og andre beboere i omsorgsboliger i Hadsel kommune får middag servert svært tidlig på dagen. Mange steder i landet har man nå endret rutinene, slik at også eldre skal få middag i normal tid på ettermiddagen.

-Vi har 4 hovedmåltider ved sykehjemmene i Hadsel, hvorav to varme, sier helse- og omsorgssjef Marion Celius til nettavisen VOL. Mens middagen serveres til lunsjtid, får beboerne et ekstra måltid på ettermiddagen. Dette er ofte varmt, og i tillegg til kveldsmaten.

Helseminister Bent Høie (H) uttrykker bekymring over at flere måltider presses inn på formiddagen, og mener fire måltider spredt ut over dagen sikrer de eldre en positiv utvikling. De som har middag på ettermiddagen opplever bedre matlyst hos de eldre.

Denne saken ble forleden tatt opp av Dagbladet, der man kontaktet mange kommuner og institusjoner over hele landet. Kartleggingen viser at det minst er to kommuner i Nordland som serverer middagen på formiddagene og en av disse er altså Hadsel.

Det er egentlig opp til hver enkelt institusjon å selv avgjøre tidspunkt for matservering. Mange av de store aldershjemmene i Lofoten og Vesterålen har nå lagt om rutinene for å kunne servere middag i mer normal tid, altså på ettermiddagen.

-Vi har altså ikke en måltidsrytme hvor man presser inn både frokost, lunsj og middag innenfor fem timer, slik det vises til i Dagblad-artikkelen. Hos oss er det fordelt med to hovedmåltid på formiddag og to på ettermiddag og kveld. I tillegg serveres det også kaffe med noe til. Dette kommer dessverre ikke frem i Dagbladet, sier helsesjef Marion Celius til VOL.