Kun importert fisk
Mange fiskekaker som selges i norske butikker lages uten norsk fisk. Selv fiskemat som produseres midt i Lofoten, er fremstilt av utelukkende importert «billigfisk».
Det er NRK som skriver om dette, med bakgrunn i «Fiskeriet Hjertefiskekaker» som selges hos Rema 1000 over hele Norge.
Innholdet av fiskematen her består av vassild, også kalt hvitlaks, og surimi fra stillehavsfiskene Alaska pollock og pacific whiting.
Førstnevnte importeres fra Færøyene, der man har spesialisert seg på teknologi for å fjerne bein fra farsen.
Alaska pollock og pacific whiting er billige hvitfiskarter som fanges av store fabrikktrålere i Stillehavet utenfor Alaska og Canada.
Surimi er mekanisk separert fiskemasse som er vasket i kaldt ferskvann og deretter tilsatt søtstoff og andre stabilisatorer, for å bedre holdbarheten ved fryselagring.
Kundene vil ha gjerne ha billig mat, og det får man ved å bruke Alaska pollock og industrifisken vassild, som begge er billigere enn torsk.
Produsenten er «Fiskeriet», som er en del av Insula-konsernet. Fabrikken ligger på Leknes.