Angrer ikke øvelsen

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen angrer ikke på at man forsøkte å gjennomføre den store vinterøvelsen Joint Viking, med 3.000 allierte soldater fra andre land til Nord-Norge.

Øvelsen ble nylig avlyst, etter at det ble avdekket en rekke tilfeller av smitte hos de utenlandske soldatene. Kritikken mot øvelsen har vært heftig.

-Problemet her er at de har handlet mot helsefaglige råd. Det er skandaløst, sier stortingsrepresentant Cecilie Myrseth (Ap) til NRK.

Planen var at rundt 10.000 soldater skulle delta i vinterøvelsen Joint Viking i mars og 3.000 av disse ville være utenlandske soldater.

Alle de utenlandske soldatene ble satt i karantene ved ankomst Norge, og ble testet flere ganger for koronavirus.

Bakke-Jensen mener det er viktig for det norske forsvaret å kunne ha et operativt forsvar, selv under et pandemiutbrudd.

– Det har vært mye viktig øvelse i å kunne ta imot allierte styrker og håndtere en pandemi.

Det er en komplisert situasjon vi er inne i, men i bunnen ligger det faktum at Forsvaret må kunne stå operativt gjennom en pandemi, og det har vi sikret oss verdifull kunnskap rundt, sier Bakke-Jensen til NRK.

Han understreker at FHI og Helsedirektoratet kom med faglige råd i forkant av vintertreningen, men mener de var vanskelig å følge.