Vellykket oppskyting for NASA
To forskningsraketter for NASA ble søndag kveld skutt opp fra Andøya Space. Begge oppskytingene var vellykket og den ene raketten gikk helt opp til 358 kilometers høyde.
Vellykket oppskyting fra «Oksebåsen» (foto: Andøya Space).
Mange håpet at rakettene skulle gi flotte lysende skyer på himmelen, slik det ble for fem år siden ved en liknende oppskyting.
Denne gangen ble det mer som røykskyer, som kunne likne diffuse fartsstriper etter fly.
Målet med oppskytingen er å studere energioverføringer mellom den nedre og den øvre delen av atmosfæren.
– Det vitenskapelige målet med prosjektet «VortEx2» er å studere hvordan vind og energi fra de lavere delene av atmosfæren påvirker de øvre delene, sier Thomas Gansmoe i en pressemelding.
Han er direktør for Sounding Rockets & Engineering Services ved Andøya Space Sub-Orbital.
– Prosjektet fokuserte spesielt på hvordan såkalte gravitasjonsbølger påvirker hverandre, og hvordan disse påvirkningene lager virvler.
De to forskningsrakettene i prosjektet ble skutt opp med to minutters mellomrom.
Den første raketten gikk til værs nøyaktig klokken 21.36 den 10. november.
Den nådde en topphøyde på 358 kilometer, mens nummer to nådde 144 kilometer.
En av rakettene nådde en høyde på 358 kilometer (foto: Andøya Space).
– Den første raketten hadde med seg 16 beholdere med trimetylaluminium (TMA) som ble sluppet ut i atmosfæren for å lage lysende skyer, sier Gansmoe.
– Disse skyene ble så fotografert fra fire bakkebaserte observasjonssteder, og hensikten var å visualisere turbulensen i atmosfæren og dannelsen av virvler.
– Vi ønsker å takke oppskytningskunden vår, NASA Goddard, for et utmerket samarbeid, og gratulerer dem med et vellykket prosjekt, sier Gansmoe.
Et kombinert team fra Andøya Space og NASA Wallops Flight Facility har de siste ukene jobbet med å klargjøre to forskningsraketter for deres kommende oppskytningskampanje.
De skulle egentlig skytes opp i fjor, sammen med to andre raketter, men av ulike grunner måtte de to siste oppskytningene utsettes.
– Dette er grunnforskning, og kunnskapen man lærer her kan brukes på mange ulike felt, for eksempel fra oseanografi til astrofysikk.
– Skyene slippes ut veldig høyt og utgjør ingen fare for innbyggerne i regionen, sier Gansmoe.
Slike eksperiment har blitt gjort før fra Andøya Space med stor suksess.
Skyene har vært være synlige over et stort område.
Artikkelen her er bygget over pressemeldinger fra Andøya Space.