Vesterålnytt

Nytt fra Vesterålen

Stod fast på Ræka

Søndag morgen tilkalte 3 personer hjelp fra fjelltoppen Ræka, 607 meter over havet. Her merket man væromslaget i natt meget godt, da det kom inn regn og tåke. Alle 3 kom seg velberget ned.

Seaking-helikopter var med for å hente ned de 3 klatrerne som stod fast på Ræka søndag formiddag (arkivfoto: Forsvaret).

Lørdags kveld og deler av natta var det varmt og solrikt i Vesterålen. De 3 klatrerne tok seg grytidlig søndag oppover fjellet Ræka i Sortland kommune. I løpet av morgentimene slo vært raskt om, slik at det både var tett tåke og regn, samt litt vind.

De 3 turgåerne meldte da fra at de var våte og kalde, slik at de ikke så det likt å klatre ned av fjellet på egen hånd. Politiet rekvirerte derfor en aksjon som omfattet alpin redningsgruppe fra Svolvær og SeaKing helikopter fra Hovedredningssentralen.

Sortland Røde Kors hjelpekorps var også klare til innsats ved foten av Ræka med 6 av korpset medlemmer. Andre redningsteam var også i beredskap, da politiet ikke hadde helt oversikt over tilstanden til de tre.

På grunn av tett tåke omkring fjellet kunne ikke helikopteret gå direkte inn til de 3 på toppen. Søndag ettermiddag kunne politiet melde at den alpine redningsgruppa var fremme hos de 3 og jobben med å få dem trygt ned av fjellet var godt i gang.

En av de tre er kommet ned skrenten og vil bli flydd til sykehus med redningshelikopter. Pasienten er nedkjølt, ingen andre skader, ifølge politiets logg. – Den mest nedkjølte av dem fraktes ned først, og dette skjer via tau. Når pasienten er fraktet helt ned vil et Sea King frakte vedkommende rett til sykehuset på Stokmarknes, sa operasjonsleder Ivar Bo Nilsson til NRK i 16.30-tiden.

Sivilforsvaret var også kontaktet og stod i beredskap dersom deres innsats skulle være nødvendig. Redningsgruppa tok seg imidlertid greit frem til de 3 personene og loset dem ned til stedet hvor Seakingen kunne lande trygt.

Aksjonen endte dermed som vellykket og de 3 turgåerne ble tatt med til legesjekk for sikkerhets skyld.