Skal øve i Andfjorden

Forsvaret er nå i gang med øvelse «Arctic Advance 24» der mye aktivitet vil foregå i Andfjorden og Vestfjorden. Det er mest norske enheter som deltar, men også noen fra andre NATO-land.

Både sjøforsvaret og luftforsvaret vil delta i øvelsen (foto: Forsvaret).

De neste ukene vil Sjøforsvaret øve og trene langs norskekysten i forbindelse med årets marineøvelse.

Øvingsområdet strekker seg fra Bergen til Loppa, med hovedvekten av aktivitetene i Nord-Norge.

Enkelte fartøyer vil tidvis gå til kai i Tromsø, Bodø og Harstad for etterforsyning og hvile.

– Denne årlige marineøvelsen gir oss en verdifull avslutning på året, hvor vi forbedrer vår operative kapasitet gjennom målrettet kapasitetsutvikling, klareringer og sjefskurs.

Øvelsen har fått navnet «Arctic Advance» for å fremheve viktigheten av tilstedeværelse i nordområdene og vårt fokus på å øke vår operative beredskap, sier sjef Marinen, flaggkommandør Kyrre Haugen.

Gjennom øvelsen evaluerer og trener vi våre dyktige besetninger, samtidig som vi øver og samtrener våre ulike fartøy, kapasiteter og avdelinger i samarbeid med hverandre og med våre allierte.

– Det å videreutvikle vår evne til å trene sammen med andre forsvarsgrener, og spesielt med våre allierte, er en kontinuerlig prioritet.

I 2025 skal vi blant annet delta med en fregatt i en britisk-ledet hangarskipsgruppe i Indo-Stillehavet.

Dette betyr at øvelser som Arctic Advance ikke bare styrker vår nasjonale forsvarsevne, men også bidrar til global sikkerhet og fri ferdsel på havet, forklarer sjef Marinen, flaggkommandør Kyrre Haugen.

Marinen gjennomfører årlig en øvelse mellom Sør- og Nord-Norge.

Hovedaktiviteten i Arctic Advance 24 vil finne sted i Vestfjorden og Andfjorden.

Øvelsen foregår fra 11. november til 6. desember, med høyeste aktivitetsnivå i uke 47 (18.–24. november).

Deltakende fartøyer inkluderer fregatten KNM Roald Amundsen, korvettene KNM Gnist og KNM Glimt, logistikkfartøyet KNM Olav Tryggvason, en norsk ubåt, minerydderen KNM Hinnøy og kystvaktfartøyene KV Jarl og KV Harstad.

Andre enheter som deltar inkluderer den danske fregatten HDMS Vædderen, F-35 og et maritimt overvåkningsfly P8 fra Luftforsvaret samt et fra Storbritannia.

I tillegg deltar Kystjeger-kommandoen og Marinens logistikk-kommando.