Milliard for turisme
Næringslivet i Vesterålen satser tungt på å utvikle turismen fremover og det satses nå opp mot 1.000 millioner (1 milliard) kroner på flere store prosjekt som skal lokke tilreisende hit.
To nye hotell vil stå ferdig i nær fremtid på Sortland og Stokmarknes, mens nye attraksjoner i Andøy og Nesset skal lokke turister fra fjern og nær til Vesterålen.
Vesterålen har hittil vært «lillebroren» til Lofoten i reiselivet. Dette kan endre seg svært mye de kommende årene, om alle planer nå blir realisert for nye attraksjoner og hotell. Til sammen blir det investert omkring en milliard kroner.
Det dyreste prosjektet kommer på Andenes der man skal bygge et nytt opplevelsesenter for hval. Dette kommer i tillegg til hvalsafari, som allerede i dag trekker omkring 20.000 turister til øya. Prosjektet «The Wahle» ventes å koste et sted mellom 300 og 400 millioner kroner.
Andøy har også fått et nytt tilbud for opplevelse mot verdensrommet, der «Spaceship Aurora» gir unge og eldre mulighet til å bli kjent med romfart og nordlyset. Dette bygges opp i tilknytning til basen i Oksebåsen, der man i flere år har skutt opp forskningsraketter.
På Stokmarknes ser man nå at det nye overbygget til gamle «MS Finnmarken» er i ferd med å realiseres. Bygget blir en del av det fremtidige Hurtigrutemusset som håper å trekke til seg godt over 50.000 gjester i løpet av et år. Prislappen her er over 190 millioner.
På Stokmarknes skal det også komme et nytt hotell, et steinkast fra Hurtigrutemuseet. Foreløpig er ikke prislappen her kjent, men det blir såpass stort at man trolig vil lande på omkring 200 millioner kroner. Her kommer 180 rom med 360 sengeplasser.
Det nye hotellet på Sortland er allerede under bygging og her er prisen kjent for å ligge omkring 165 millioner. Om dette blir sluttsummen vet man ikke ennå, men det blir 130 rom og dermed 260 sengeplasser.
Den danske arkitekten Dorte Mandrup vant konkurransen om utformingen av «The Wahle»-prosjektet på Andenes (foto: Dorte Mandurp AS).
«The Whale» forventer 35.000 betalende gjester allerede i første driftsår, og når senteret er etablert i markedet håper man på et årlig besøk på mer enn 60.000 gjester. Dette er på linje med det man venter på Stokmarknes.
Bak prosjektet i Andøy finner man Visit Andøy, Andøy kommune og kvalsafari-selskapene. Kapitalinvestorene her er tunge næringslivsaktører som Benn Eidissen, Roger og Kristian Adolfsen, og A. H. Holding.
Litt vest for Andenes finner man en annen attraksjon som snart kan åpne dørene. «Romskipet Aurora» skifter navn til «Spaceship Aurora» når man like før jul kan ta i bruk det nye bygget som vil ha nye klasserom, grupperom og filmrom. I tillegg blir det dronesimulator og «escape room». I romskip-deler kan man ta en virtuell tur til planeten Mars.
Nasjonalt senter for romrelatert utdanning (Narom) overtar bygget 20. desember, og de 20 ansatte ventes å flytte inn i midten av januar. Her er Nordland fylke inne med 10 millioner, mens den samlede investeringen er på ca 60 millioner.
Stiftelsen Hurtigrutens Hus er eier av nybygget til museet på Stokmarknes, og her er det et spleiselag av offentlig kilder som har klart å skaffe de 190 millionene som prosjektet til koste. Både Hadsel kommune, Nordland fylke og Staten er inne med midler her.
Hotell-prosjektet på Stokmarknes er drevet frem av en gruppe lokale næringslivsfolk, men for kort tid siden ble det kjent at lakse-milliardær Inge Berg også går inn i «Hotell Richard With AS». Flere av de andre investorene har også en viss tilknytning til samme Berg. Investorene satser 10 millioner i første omgang og Inge Berg står for 57% av dette.
Hotell-prosjektet på Sortland blir også delvis finansiert via overskudd fra oppdrettsnæringen. Her er det Holmøy-konsernet som er inne med 50% av investeringen, i kompaniskap med hotelldriverne Nordic i Harstad. Aksjekapitalen i Hotelleiendom Nord As er 10 millioner, fordelt med halvparten på hver.