Få har eget bilskilt
Kun 22 vesterålinger har tatt seg bryet og kostnaden med å få et personlig bilskilt. Det morsomste er «EDUSUR» og «HEIMANA», mens det mest «alvorlige» nok er «YNWA».
Seksjonssjef Heidi Øwre i Statens vegvesen viser her frem et personlig bilskilt, men det er ikke fra Vesterålen (fotomontasje).
Mange kunne nok tenke seg å skifte ut nummerskiltet på bilen med et litt personlig og humoristisk skilt. Bare 22 vesterålinger har så langt slått til på tilbudet fra Statens vegvesen, og sikret seg et helt unikt kjennetegn.
En av Sortlands biler ruller rundt med skiltet «EDUSUR» (er du sur), og i Øksnes kan man møte både «SKREI» og «TORSK». En meget ivrig fotballsupporter i Hadsel har gått litt lenger enn vanlige supportere, og utstyrt sin bil med «YNWA» (You Never Walk Alone). Det er slagordet til Liverpool fotballklubb og handler altså om at man skal gå sammen …
Bilistene i Bø er ganske nøkterne og her er det bare en eneste bil med personlig skilt. Den har kjennetegnet «HEIMANA» og betyr vel at det er en skikkelig patriot som heier på Bø. Også i Andøy finner man kun et eneste skilt av denne typen, med kjennemerket «KAÅSE».
Ordningen med personlige bilskilt ble innført juni 2017. Det første året mottok Statens vegvesen totalt 19 201 søknader. Av disse var det i underkant av 30 prosent (5 238) som betalte for godkjent skilt. De øvrige 12 219 søknadene som ble innvilget, ble det ikke betalt for innen fristen. I 2017 ble 935 søknader avslått, og 809 søknader ble trukket av søker.
– Overskuddet i 2017 var på 20 millioner kroner og i 2018 på 14,5 millioner kroner. Etterspørselen har vært vesentlig høyere enn forventet og ordningen fungerer bra. Staten får inn et godt overskudd for å kunne prioritere trafikksikkerhetsarbeid i form av viktige kampanjer, og det er vi godt fornøyde med, sier Heidi Øwre.
I 2018 mottok Statens vegvesen 4 694 søknader om personlig bilskilt. Halvparten av dem som fikk innvilget søknaden, betalte ikke innen fristen. 273 søknader ble avslått.
Totalt var det i fjor 2 417 som fikk godkjenning på bokstav- og tallkombinasjonen, men som likevel ikke betalte innen fristen på 30 dager. Det innebærer at skiltet ikke blir satt i bestilling, og bokstavkombinasjonen blir tilgjengelig for nye søkere.
– Vi er nok ikke overrasket over at flere søker og ikke betaler. Vi vil vurdere tiltak for å redusere dette, da det innebærer unødvendig saksbehandling av disse sakene, sier seksjonssjef Heidi Øwre i Statens vegvesen.
1624 søkere betalte og fikk muligheten til å bestille sitt personlige bilskilt. 273 fikk avslag, og 341 søknader ble trukket tilbake av søker. I tillegg var det ved årsskiftet 42 søknader under behandling eller innvilget – og for sistnevnte gruppe var betalingsfristen på 30 dager ikke gått ut.
Søknad om personlig bilskilt skjer via Vegvesenets nettside. Her finner du all informasjon om ordningen, og du får umiddelbart svar på om ønsket bokstav- og tallkombinasjon er ledig. Saksbehandlingen tar tre-fire uker. Får du søknaden innvilget, har du 30 dager på deg til å betale.
Prisen for et personlig bilskilt er 9000 kr, og det gir eieren rettighet til sitt skilt i ti år. Både privatpersoner og bedrifter kan søke.