Narko skal være forbudt
Regjeringen slår fast at all form for narkotikabruk er, og skal være ulovlig. Det fremgår av den nye «rusreformen» som ble lagt frem fredag.
Dette skal også gjelde mindre mengder narkotika til egen bruk.
Det skal jobbes forebyggende for å hindre bruk av ulovlige rusmidler blant både unge og voksne.
Personer med rusmiddelavhengighet skal møtes med helsehjelp.
Derfor vil regjeringen også i del 2 av reformen foreslå lovendringer som bidrar til at personer med rusmiddelavhengighet først og fremst møtes med god helsehjelp og oppfølging, fremfor straff.
– Mennesker med alvorlige og omfattende problemer med ulovlige rusmidler skal ikke straffes for bruk, men møtes med god hjelp og oppfølging.
Samtidig er effektiv håndheving av forbudet også et viktig forebyggende tiltak, særlig for å hindre at ungdom utvikler uheldige holdninger til og begynner med narkotika.
Narkotika er og skal være forbudt i Norge så lenge denne regjeringen styrer, sier justisminister Emilie Enger Mehl.
Før påske vil regjeringen fremme en lovproposisjon som følger opp Rushåndhevingsutvalget.
– Regjeringen vil foreslå en ny, samlet straffebestemmelse om bruk, erverv og innehav av mindre mengder narkotika til egen bruk.
Vi vil videre avklare hvilke narkotikaovertredelser som faller inn under den nye straffebestemmelsen og om dagens mengdegrenser bør reduseres.
Regjeringen vil i den forbindelse vurdere utvalgets forslag om nye mengdegrenser, som til dels er lavere enn det som gjelder i dag, sier Mehl.
– Reformen vi har lagt fram i dag rommer mange.
Pasienter og brukere, pårørende, alle de som står rundt for å hjelpe – og den er et oppgjør med skam, stigma og diskriminering.
Det er en melding om endring, bedring og mestring.
Personer med rusmiddelproblemer skal være trygge på å få behandling og verdig oppfølging for psykiske utfordringer og somatiske sykdommer på samme måte som alle andre, sier helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre.
Stortingsmeldingen har seks innsatsområder og 74 tiltak.
Blant annet ønsker regjeringen å komme tidligere inn med god hjelp og oppfølging, og tjenestetilbudet skal være tilgjengelig og nært der folk bor.