1.200 kr pr time

Tungeskjæring i skreisesongen kan være svært så lønnsomt og de raskeste kan tjene opptil 1.200 kroner pr time, forteller NRK Nordland. Dette er Norges best betalte ungdomsjobb.

Barn og unge som skjærer torsketunger kan dermed tjene 40.000 kroner i sesongen. – Dette er nok Norges best betalte ungdomsjobb, sier NHO-direktør Ole Hjartøy i en kommentar.

Tungeskjæring har en lang tradisjon i Lofoten og Vesterålen. NHO-direktøren tror mange ungdommer rundt om i landet er litt misunnelig.

– Disse barna og ungdommene tjener ikke bare svært gode penger. De får verdifull arbeidserfaring. De lærer ei verdifull lekse, nemlig at hardt arbeid gir uttelling, sier Hjartøy.

Etterspørselen etter torsketunger øker. De siste årene har spanjolene fått øynene opp for den litt uvanlige delikatessen.

Verken Norges sjømatråd eller Råfisklaget har statistikk som viser salget av torsketunger til utlandet, men tungene går for det meste til Spania, men også til England, Frankrike, Tyskland, Sverige og Danmark.

– Vi spiser også mye selv. Torsketunger er en viktig tilleggsråstoff i produksjonen, sier omsetningssjef Willy Godtlieb i Norges Råfisklag.

Flere har kontaktet NRK med spørsmål om barn virkelig har lov å utføre dette arbeidet. Ifølge Arbeidsmiljøloven er det nemlig forbudt for barn å jobbe dersom de er under 15 år.

Fiskebrukene legger til rette for at barna kan komme på deres område for å skjære tunger, også selger barna tungene tilbake til brukene. Barna er altså ikke ansatt. Denne praksisen vil dermed ikke reguleres av arbeidsmiljøloven i det hele tatt, og det er da heller ikke noe direkte forbud, påpeker Vivian Mikalsen, jurist i Arbeidstilsynet.