Større andel for oppdrett

Hittil i år har norsk fiskerinæring solgt sjømat for nær 125 milliarder kroner. Av dette kommer nær 75% fra oppdrett og det er laksen som dominerer og oppveier for kvotekutt på torsk.

Laks og ørret fra oppdrett utgjør nær 75% av norsk fisk (foto: Sjømatrådet).

Torsk og sei fra nordnorske fiskere utgjør stadig mindre verdi i eksporten til utlandet.

– 2024 har vært preget av kvotereduksjoner for sild, kongekrabbe, makrell og torsk, sier direktør i Norges sjømatråd, Christian Chramer.

Det er et viktig og nødvendig grep for å sikre fortsatt bærekraftige fiskebestander, men har naturlig nok gitt oss lavere eksportvolum.

Laks utgjør nå 70,5% av den totale eksporten i år.

Ørret kommer med 3,9% og dermed er oppdrett samlet på 74,4%.

Torsk utgjør kun 7,1%, mens sei er på 2,1%.

Når den totale verdien av sjømateksporten likevel øker i tredje kvartal, skyldes det at fisk fra havbruk kompenserer for kvotefallet, forklarer Chramer.

Hittil i år har Norge eksportert sjømat for 124,7 milliarder kroner.

Det er en liten vekst fra i fjor, men utgjør 626 millioner.

– Laks er et produkt som fortsatt står veldig sterkt hos forbrukerne, men det er ingen tvil om at 2024 så langt har vært et krevende år for mange lakseprodusenter.

Konkurransen i markedet er knallhard, samtidig som det har vært en galopperende kostnadsvekst.

I sommer har i tillegg høyere sjøtemperaturer gitt økte biologiske utfordringer knyttet til lakselus, sier Christian Chramer.

– Takket være en historisk høy eksportverdi i september har vi lagt bak oss tidenes beste tredje kvartal.

Denne gang er det så å si ingen valutaeffekt fra en svak norsk krone, siden vi sammenligner med samme periode i fjor.

Det er høye volum for laks, ørret, makrell og reker som drar opp eksportverdien, sier direktør i Sjømatrådet, Christian Chramer.