Opptil 500 kr kiloet for torsk

Flere butikker sør i landet tar nå omkring 500 kroner kiloet for fersk torskefilet. Prisen til fiskerne i Vesterålen ligger i øyeblikket på vel 70 kroner i rund vekt, for sløyd fisk uten hode.

Torsken er nærmest blitt luksusmat (foto: Sjømatrådet).

Stadig mindre kvoter og synkende bestander, gjør torsk og skrei nærmest til mangelvare i norske butikker.

Dermed blir prisen også stadig høyere og i år vil man trolig få nye rekorder.

Som eksempel kan man se til Fisketorget i Stavanger, som nå i januar priser fersk skreifilet med skinn til 525 kroner pr kilo.

Skrei-loins (ryggfilet uten skinn) prises til 725 kroner kiloet.

Hel fersk torsk ligger ute for salg med i «oljebyen» med prislapp 295 kroner pr kilo.

En sjekk i hovedstadens butikker viser litt lavere priser enn i Stavanger.

Men hos fiskebutikken på Myre er prisene ganske mye lavere.

For hel torsk må man her betale 105 kroner kiloet, ved kjøp av 10-kilos esker.

Her koster fersk torskefilet koster 210 kroner.

Fiskerne som leverte fangst av torsk (og skrei?) i Vesterålen forrige uke fikk opp til 76 kroner kiloet.

På samme tidspunkt i fjor var kiloprisen 49 kroner for sløy fisk uten hode.

Det betyr en prisøkning på hele 50%.

Mange er derfor spent på hvordan denne sesongen vil utvikle seg, med priser og fangst.

Kvotene gikk ned i fjor og fortsetter ned i år med 25%.

Foreløpig er det små volumer som er levert i Vesterålen og Lofoten, mest på grunn av dårlig vær.

Mens det ble levert 50 tonn torsk i samme uke i fjor, så var det sist uke nå kun 10 tonn som kom på land.

Dette viser tatt fra Råfisklaget.

Når torsken svikter er det imidlertid et godt alternativ i seien, der fangstene er mye større.

Her stiger prisen imidlertid også raskt, men er fortsatt langt under sin litt hvitere storebror.

Fersk sei ble nå betalt med vel kr 21 kroner til fiskerne i Vesterålen forrige uke.

For et år tilbake lå prisen på kun 12,40 for samme fiskeslag, sløyd og uten hode.

Her er altså prisøkningen på spenstige 70% fra forrige sesong.

Norges Sjømatråd mener at det nå er viktig å selge inn sei i stedet for torsk også ute i verden.

Dette for å beholdene markedsandelene for norsk fisk, samtidig som prisbildet er mer gunstig her.